Engeland heeft eerste CO2-neutrale voetbalploeg ter wereld

De Engelse club Forest Green Rovers mag zich de eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld noemen. De club krijgt daarvoor erkenning van de Verenigde Naties.

De club uit Nailsworth, die in de Leage Two speelt, tekende in op het Climate Neutral Now-initiatief van het VN-klimaatraamwerk (UNFCCC). Het is nu officieel de eerste door de VN-gecertificeerde CO2-neutrale voetbalploeg ter wereld.

Bio-grasmat

De Forest Green Rovers zijn niet aan hun proefstuk toe: de club draait volledig op hernieuwbare energie van hoofdsponsor Ecotricity, en het stadion vangt al het regenwater op om het gebruik van leidingwater te minimaliseren. Het onderhoud van de grasmat gebeurt zonder pesticiden en het gras wordt afgereden door een robot op zonne-energie.

Twee jaar schakelde de club bovendien volledig over op veganistische maaltijden voor zowel de spelers en medewerkers als de supporters. Laadpalen voor elektrische auto’s op de parking moeten de fans aanzetten om op een klimaatvriendelijke manier naar de match te komen.

Voorbeeld voor grote clubs

“Het is een echte eer om de eerste sportclub ter wereld te zijn die door de VN ‘klimaatneutraal’ genoemd wordt”, zegt voorzitter Dale Vince. “Maar ik denk dat het enkel een kwestie van tijd is voor grote jongens zoals Real Madrid of Man United ons voorbeeld volgen. Ik kijk er persoonlijk naar uit om samen te werken met de VN om de boodschap te verkondigen en door middel van voetbal meer milieubewustzijn te creëren.”

Ook bij het VN-klimaatraamwerk zijn ze enthousiast over de samenwerking. “We zijn blij de Forest Green Rovers aan boord te hebben, omdat het een schitterend voorbeeld is van hoe je de zaken juist kan aanpakken”, zegt Miguel Naranjo van UNFCCC. “Het mooie is dat het een kleine organisatie is zonder groot budget, maar dat de club toch zoveel kan doen om de ecologische voetafdruk te beperken. Als de Forest Green Rovers het kunnen, dan kunnen de grote ploegen dat ook.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten