Grafeen gevoelig voor lage dosis licht

Publicatie in Nature Communications van VUB-professor Nathalie Vermeulen
Het onderzoeksteam van VUB-professor Nathalie Vermeulen heeft een zeer onverwachte en verreikende eigenschap ontdekt van grafeen, een stof die door velen wordt gezien als het wondermateriaal van de toekomst. Grafeen kan licht van kleur doen veranderen en blijkt dit efficiënter te doen voor een lage dosis licht dan voor een hoge dosis.

Professor Nathalie Vermeulen en haar collega’s van VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics deden hun ontdekking samen met medewerkers uit Polen en China. Door deze bevinding kunnen er met grafeen compacte lichtbronnen worden ontwikkeld die een brede waaier aan kleuren uitsturen. Dit type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Nature Communications.

In het kader van haar prestigieuze Starting Grant uitgereikt door de European Research Council onderzoekt Nathalie hoe grafeen de kleur van licht kan veranderen, of zogenaamde golflengte-conversie kan realiseren. Daarbij kwamen zij en haar team tot een verrassende conclusie: het materiaal geeft de beste conversie-efficiënties bij lage licht-intensiteiten en niet zozeer bij hoge licht-intensiteiten, zoals meestal wordt aangenomen.

Dit contra-intuïtieve gedrag is het gevolg van zeer ongebruikelijke fysische fenomenen in het grafeen en opent de weg naar nieuwe toepassingen. Deze ontdekking kan onder andere gebruikt worden voor het ontwikkelen van compacte lichtbronnen die een brede waaier aan kleuren uitstralen. Dit type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen, in plaats van het traditionele bloedprikken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten