Vaccinatie voorkomt 1 op 3 sterfgevallen door rotavirus

Een vaccinatie tegen het rotavirus kan het risico dat kleine kinderen overlijden aan diarree door het virus met bijna een derde verminderen. Dat blijkt uit een grote proef in Malawi.

De bevindingen wijzen erop dat kindersterfte verder teruggedrongen kan worden als meer Afrikaanse landen het vaccin uitrollen.

Wereldwijd veroorzaakt diarree 1 procent van de sterfgevallen bij kinderen ouder dan vier weken, blijkt uit cijfers van de onderzoekers uit Malawi, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Infecties met het rotavirus zijn een belangrijke oorzaak van sterfgevallen door diarree bij zuigelingen en jonge kinderen, vooral in arme regio’s in Afrika en Azië. Om het beschermende effect van vaccinatie in die regio’s te bepalen, waren echter omvangrijke studies nodig.

Platteland

Malawi introduceerde het vaccin RV1 in oktober 2012. Het aantal sterfgevallen als gevolg van diarree daalde met 31 procent in Mchinji, een plattelandsregio die bekend stond om hoge kindersterfte, blijkt uit de studie, die is verschenen in het septembernummer van Lancet Global Health.

“Landen die het vaccin nog niet geïntroduceerd hebben, moeten dat doen. En landen die dat al gedaan hebben, moeten hun inspanningen verdubbelen om er zeker van te zijn dat ook kinderen op afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen worden gevaccineerd”, zegt Naor Bar-Zeev, medeauteur van de studie en verbonden aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

“Als een land een vaccinatiegraad heeft van 65 procent, is het nog steeds de moeite waard om daar 85 of 90 procent van te maken.”

Uitdroging

De onderzoekers volgden 48.682 kinderen die geboren werden tussen januari 2012 en juni 2015 in Mchinji in Centraal-Malawi. Ze hielden de vaccinatiestatus bij en het aantal sterfgevallen, en deden huisbezoeken om de doodsoorzaak te controleren als een kind was overleden.

Volgens Bar-Zeev raken kinderen meestal besmet met het rotavirus in het eerste of tweede jaar van hun leven. Dat leidt vaak tot overgeven en diarree, wat vervolgens kan leiden tot ernstige tot uitdroging en overlijden.

“Deze omvangrijke studie is de eerste die rapporteert over de reductie van sterfte in relatie tot vaccinatie in een laaginkomenland waar gebruikt wordt gemaakt van het door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden Expanded Programme on Immunisation, een schema van zes en tien weken”, schrijven de auteurs.

Volgens Bar-Zeev kunnen aanzienlijke resultaten worden geboekt als het gaat om het overleven van kinderen, als Nigeria en andere landen zoals Algerije, Tsjaad, Egypte, Somalië, Tunesië en Zuid-Soedan het vaccin introduceren.

Dit bericht verscheen eerder op SciDev.net

 

 

Auteur: Baraka Rateng

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten