Nieuwe lichttechnologie maakt onze omgeving wat groener

Door loodzirconaattitanaat te combineren met fotonische chips zorgen onderzoekers van de UGent voor een technologie waardoor datacenters minder energie zullen verbruiken.

Nieuw materiaal met een grote impact

Fotonische computerchips maken gebruik van licht (fotonen) in plaats van elektriciteit (elektronen) en zijn aan een wereldwijde opmars bezig. Ze worden al op grote schaal gebruikt om computerdata door optische glasvezels te versturen aan steeds hogere snelheden, met een steeds lager energieverbruik.

Dankzij het gebruik van het materiaal loodzirconaattitanaat in de chips wordt het mogelijk een lichtstraal aan- of uit- te zetten aan een zeer hoge snelheid, de snelheid van het licht op de chip te veranderen of lichtstralen te sturen zonder bewegende onderdelen. Hierdoor kunnen computerprocessoren vele malen sneller berekeningen doen dan hun elektronische tegenhangers.

Ook in zelfrijdende auto’s

Deze technologie kan ondermeer de LiDAR-systemen van zelfrijdende auto’s veel verbeteren. Een LiDAR is een soort optische RADAR die door de registratie van de reflectie van lichtpulsen die in verschillende richtingen worden uitgezonden de omgeving in kaart brengt. Door veel sneller lichtimpulsen te kunnen zenden, krijg je heel wat meer informatie binnen en kan de zelfrijdende auto dus nog meer van de omgeving registreren.

Andere toepassingen

Sensoren kunnen met deze technologie veel kleiner en nauwkeuriger gemaakt worden, wat belangrijk is voor “laboratorium-op-een-chip”-systemen in de medische diagnostiek. Het kan atoomklokken, die vandaag al extreem nauwkeurig tikken, nog verbeteren.

De bevindingen van de Gentse onderzoekers werden gepubliceerd in Nature Communications.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten