Britse drankensector wil tegen 2030 af van plastic flessen

Belangrijke water- en softdrankproducenten in Groot-Brittannië hebben samen met de Universiteit van Cambridge een plan klaar om de vervuiling door plastic flesjes volledig te elimineren tegen 2030.

Het rapport reikt een stappenplan aan met een duidelijke tijdlijn en een strategie om in 2030 tot een plasticvrije verpakkingsindustrie voor drankjes te komen. De bedoeling is ook om aan de hand van deze informatie andere industrieën en landen te inspireren om hun eigen roadmap te ontwikkelen.

Strategische prioriteit

Het rapport werd door de industrie zelf in samenwerking met andere belanghebbenden ontwikkeld en maakt van het elimineren van plastic verpakking een strategische prioriteit.

De doelstelling is dat flessen voor water en softdrank tegen 2025 voor minstens 70 procent en in 2030 voor 100 procent uit recycleerbaar of herbruikbaar materiaal worden gemaakt.

De strategie houdt ook in dat producenten en overheden investeren in onderzoek naar het best mogelijke materiaal met de minst mogelijke milieu-impact.

Ook het gedrag van de consument zal moeten worden bekeken om die zoveel mogelijk mee te sturen in de richting van een circulaire economie voor flesverpakking.

Impact

Het rapport werd ontwikkeld met de medewerking van bedrijven zoals Brecon Mineral Waters, Danone Waters (Groot-Brittannië en Ierland), Montgomery Waters, Nestlé Waters UK en Highland Spring.

“Het is duidelijk dat de drankensector begaan is om een oplossing te vinden voor het probleem van de plasticvervuiling”, zegt Eliot Whittington, beleidsdirecteur aan het Institute for Sustainability Leadership (CISL) aan de Universiteit van Cambridge. “Het rapport dat we samen met de leidende bedrijven in deze sector hebben gelanceerd voorziet in een duidelijke, strategische en ambitieuze roadmap naar een transitie in de UK en naar echte impact.”

“Het wordt een uitdaging maar het is onze plicht als verantwoordelijke organisaties om producten af te leveren aan de consument op de meest duurzame manier mogelijk”, zegt Kinvara Carey van de Natural Hydration Council die de roadmap mee heeft helpen ontwikkelen. “Voor de mensen moet het gemakkelijk zijn om verpakking op een verantwoorde manier te kunnen weggooien, met het vertrouwen dat ze niet aan het verspillen zijn.”

Tony Juniper van WWF Groot-Brittannië noemde de zet van de drankenproducenten “groots”. Hij hoopt dat andere partijen zullen volgen, met name overheden. “Zo kunnen oplossingen snel volgen en zal de verschrikkelijke impact van plasticvervuiling op het milieu, inclusief walvissen, dolfijnen, schildpadden en zeevogels, kunnen afnemen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten