Universiteit Hasselt leert je programmeren via YouTube

Universiteit Hasselt start met eigen tutorials op videoplatform YouTube. In de eerste lessenreeks kan je leren programmeren met programmeertaal Python. Deze UHasselt Tutorial richt zich op iedereen met interesse voor programmeren. Voor scholen kunnen de video’s zowel individueel als in klasverband worden gebruikt.

“Er is een grote vraag naar informatici en technologische kennis op onze arbeidsmarkt”, zegt praktijkassistent Informatica Dirk Peeters, die de eerste UHasselt Tutorials ontwikkelde. “Maar in het huidige middelbaar onderwijs komen informatica wetenschappen en zeker specifieke vaardigheden zoals programmeren nog te weinig aan bod.”

UHasselt start daarom met een Nederlandstalige tutorial die iedereen toelaat om via open kanalen en op een laagdrempelige manier kennis te maken met de populaire programmeertaal Python. “Python is een breed inzetbare programmeertaal die zowel gebruikt wordt voor datascience en artificial intelligence, als voor het maken van websites, apps en videogames. Naast video’s over hoe je met Python kan programmeren, voorzien we ook een website met meer dan honderd oefeningen om de nieuwe kennis meteen uit te testen. Deze oefeningen worden ook automatisch getest op hun werking”, vertelt Dirk Peeters. “Iedereen met interesse voor informatica kan zo ontdekken of ze deze vaardigheid leuk vinden. Hopelijk kunnen we zo de interesse voor programmeren en de informatica wetenschappen aanwakkeren”, zegt professor Informatica Frank Neven.

Civic Universiteit

“Deze UHasselt Tutorial kan interessant zijn voor zowel autodidacten, als voor middelbare scholen”, zegt vicerector Onderwijs Karin Coninx. “Als civic universiteit speelt UHasselt graag in op de noden van de maatschappij. Met deze Tutorial willen we het secundair onderwijs en de leerkrachten ondersteunen met het uitbouwen van de lessen informatica. Via de gratis video’s vinden leerkrachten hun weg naar didactisch materiaal en Python oefeningen, deze kunnen zij dan eventueel aanvullen met eigen studiemateriaal.”

“Scholen kunnen vrij deze UHasselt Tutorial in klasverband gebruiken. Zij krijgen hierbij ondersteuning van onze universiteit”, zegt Dirk Peeters. “UHasselt organiseert ook een nascholing voor leerkrachten rond computationeel denken en programmeren. Hier zal deze tutorial uiteraard ook aan bod komen.”

Tutorials

“UHasselt gelooft dat deze Tutorials de samenwerking tussen het middelbaar en het hoger onderwijs nog kan verbeteren. Er zijn in ieder geval al enkele ideeën om dit principe ook voor andere vakken in het secundair onderwijs toe te passen”, besluit Karin Coninx.

De eerste UHasselt Tutorials kan je hier bekijken: https://bit.ly/2Qkhers

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten