Belgisch bierlandschap wetenschappelijk in kaart gebracht

De allereerste bier-atlas die aangeeft hoe elk bier zich tot andere bieren verhoudt op basis van een exclusieve wetenschappelijke dataset kwam er dankzij onderzoekers Miguel Roncoroni en Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie) .

De wetenschappers analyseerden 250 klassieke en minder klassieke Belgische bieren met de nieuwste wetenschappelijke technieken. De resultaten uit dit onderzoek hebben, in combinatie met de feedback van een getraind vijftienkoppig panel na het blind proeven van deze bieren, geleid tot het boek ‘Belgisch bier, getest en geproefd’, uitgegeven door Lannoo.

Een wetenschappelijke leemte vullen

Prof. Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven): “Het is vanuit een frustratie – als wetenschappers en bierliefhebbers – over het gebrek aan écht goede data en cijfermateriaal om onze befaamde Belgische bieren te beschrijven dat we dit onderzoeksproject gestart zijn. Vaak geeft één persoon een oordeel, dat dan nog alleen maar gebaseerd is op een korte proeverij waarin erg veel verschillende bieren achter elkaar geproefd worden in omstandigheden die niet altijd ideaal zijn.”

Om hier een antwoord op te geven besloten Verstrepen en Roncoroni een vijftal jaar geleden om in hun laboratorium aan VIB en KU Leuven 250 Belgische brouwsels volledig te analyseren. Ze hebben parameters als alcohol, kleur en bitterheid en meer dan 80 vluchtige aromacomponenten gemeten en op elk van deze kenmerken een getal geplakt. Bovendien lieten de onderzoekers elk bier nog eens blind proeven door een getraind vijftienkoppig panel.

Een complete atlas

Deze metingen lieten hen toe om elk bier in detail te beschrijven, met exacte waarden voor diverse smaken en aroma’s. Per bier werden de resulaten samengevat en alle bieren werden op één kaart vergeleken. Naast deze wetenschappelijke analyse omschrijven de onderzoekers ook in het kort de geschiedenis van de brouwerijen en hun bieren en leggen ze uit hoe het aroma van bier tot stand komt, en hoe ze dit in kaart hebben kunnen brengen.

Prof. Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven): “Al deze info samen maakt het mogelijk om het aroma van bieren beter te begrijpen, om de verschillende Belgische bieren systematisch te ontdekken, en om beter te begrijpen wat je eigen persoonlijke voorkeuren zijn. Of gewoon om te kijken welk bier nu echt het meest lijkt op Westvleteren 12, natuurlijk.”
Ten voordele van het onderzoek en de onderzoekers van de toekomst

Een deel van de opbrengsten van het boek gaan naar wetenschappelijke onderzoek en een deel naar ‘Wetenschap op Stap’, een schoolprogramma van VIB waarbij jonge wetenschappers hun werk aan de universiteit een dagje inruilen voor een school, waar ze samen met kinderen tussen 8 en 12 een echt wetenschappelijk experiment uitvoeren. Om op die manier de zin in wetenschappen bij jonge kinderen extra te stimuleren.

Het boek is sinds deze week te koop in de lokale boekenhandels, en online bij Bol.com en Lannoo (https://www.lannoo.be/nl/belgisch-bier).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten