Kookprogramma’s kunnen ook aanzetten tot gezond gedrag

Programma’s over koken, bekende chefs en hun gerechten zijn erg populair bij jong en oud. Onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Leuven toont aan dat dergelijke programma’s die specifiek op kinderen mikken, vaak ongezonde gerechten gebruiken. Maar tegelijkertijd kunnen ze ook aanzetten tot gezond gedrag.

“Uit een klein aantal internationale studies wisten we reeds dat gerechten van bekende televisiechefs niet zo best scoren op het vlak van gezondheid”, vertelt prof. Charlotte De Backer, verbonden aan het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. “Wij onderzochten dit nu bij programma’s die zich op kinderen richten. Zeker de makers van die programma’s zouden goed moeten nadenken over wat ze hun publiek aanleren.”

Eerder fruit dan een koekje

Uit het Antwerpse onderzoek blijkt dat ook de gerechten uit kinderprogramma’s zoals Masterchef Jr. niet naar behoren scoren. De Backer: “We werkten met een kleurensysteem dat goed vergelijkbaar is met de Nutriscore. De onderzochte gerechten, van hamburgers tot vegetarische pasta’s, scoorden heel vaak oranje-rood.”

Toch is er geen reden tot paniek, en moeten deze programma’s zeker niet verdwijnen. “Het goede nieuws is immers dat uit ons onderzoek ook blijkt dat dergelijke beelden en programma’s (jonge) kijkers kunnen aanzetten tot gezond gedrag: na het zien van een kookprogramma over gezonde voeding zijn kinderen sneller geneigd naar een stukje fruit dan naar een koek te grijpen. De kracht van kookprogramma’s, bekende chefs en voedselgoeroes mag niet onderschat worden, en samen met hen kunnen we op grote schaal werken aan de promotie van gezond eetgedrag.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten