Gratis nieuw educatief materiaal over holebi’s en transgenders voor elke lagere school

Çavaria ontwikkelde in opdracht van minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans de werkboekjes ‘Sam’ en ‘Lily’ voor het lager onderwijs. Sam is een jongen die een meisje wil zijn. Lily komt te weten dat haar broer homo is. Het doel van de werkboekjes is om het op een laagdrempelige en leuke manier over holebi’s en transgenders te hebben in de klas. Elke lagere school krijgt een proefexemplaar toegestuurd.

Info & doe-opdrachten

De dagboeken van Sam en Lily zijn de rode draad in de werkboekjes. Ze leiden de lezer doorheen het verhaal en wisselen toegankelijke informatie af met leuke doe-opdrachten. Het verhaal van Sam focust meer op transgenders. Dat van Lily op holebi’s.

“De werkboekjes gaan echter over veel meer dan enkel holebi’s en transgenders”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Leerkrachten kunnen allerhande lessen koppelen aan Sam en Lily. Zo zijn er stukjes over liefde en gevoelens, de puberteit, beroepen, hobby’s, kledij, social media, enzovoort.”

Diversiteit op school

Çavaria vindt het belangrijk dat er in de lagere school aandacht gaat naar holebi’s en transgenders. “Enerzijds is het belangrijk dat onze maatschappij in al zijn diversiteit aan bod komt op school omdat dat de realiteit is waarin kinderen leven. Anderzijds zijn er kinderen die zelf worstelen met vragen over hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit die op deze manier een uitgestoken hand aangereikt krijgen”, legt Borghs uit.

De werkboekjes integreren de info over holebi’s en transgenders in een ruimere educatieve context. “Soms moet je de dingen expliciet benoemen en uitleggen en dat doen we in ‘Sam’ en ‘Lily’ dan ook. Maar het hoeven niet altijd aparte lesjes over holebi’s en transgenders te zijn. Je kan de thema’s ook integreren in een breder verhaal. Bijna iedereen wordt verliefd en we willen allemaal onszelf kunnen zijn”, besluit Borghs.

Gratis downloaden

‘Sam’ en ‘Lily’ kan je gratis downloaden op de schooluitdekast.be, de onderwijswebsite van çavaria en Wel Jong Niet Hetero vol educatief materiaal voor kleuter-, lager en secundair onderwijs. Elke lager school krijgt gratis een exemplaar toegestuurd. Gedrukte werkboekjes bijbestellen kan via de çavaria shop.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten