Zichtbaar studentenengagement geeft voorsprong bij solliciteren

Steeds meer jongeren hebben een Bachelor- en/of Masterdiploma. Helpen hoge punten of een engagement als studentenleider om zich van andere sollicitanten te onderscheiden? Onderzoek door de UGent en KU Leuven toont hoe lonend deze strategieën zijn.

In het onderzoek werden de reacties op 2800 fictieve sollicitaties als reactie op echte Vlaamse vacatures geanalyseerd. Een graad (onderscheiding of grote onderscheiding) vermelden op het cv verhoogde de kans op een uitnodiging voor een jobinterview met ongeveer 8 procent. Wie een duidelijk studentenengagement (in de studentenraad of het presidium) kon voorleggen, zag haar/zijn kansen met hetzelfde percentage stijgen.

Wie beide troeven kon voorleggen, werd 13 procent vaker uitgenodigd dan wie geen van beide opnam in het cv.

“Terwijl we eerder toonden dat studentenarbeid geen belangrijke factor is bij het vastkrijgen van een sollicitatiegesprek, verhogen de kansen op een gesprek wel door een graad en/of studentenleiderschap. Belangrijk is wel dat we profielen met eenzelfde diploma en studieduur vergeleken. Als studentenleiderschap zou leiden tot studieduurverlenging, dan is een positieve impact minder waarschijnlijk”, vertelt  Professor Stijn Baert (UGent).

Deze gevonden effecten zijn statistisch significant maar wel minder uitgesproken dan de verschillen op basis van etniciteit, leeftijd en ouderschap die eerder onderzoek met fictieve sollicitaties aan het licht bracht.

Signaaltheorie als verklaring

Deze bevindingen worden verklaard door de zogenaamde signaaltheorie. Werkgevers hebben weinig tijd om cv’s te screenen en kunnen uit die cv’s niet alles afleiden wat ze zouden willen beoordelen. Een mooie afstudeergraad of engagement kunnen zij dan zien als een signaal van gunstige kwaliteiten.

“Wie hoge punten behaalt, wordt mogelijk gezien als slimmer, gemotiveerder en gemakkelijker op te leiden. Gewezen studentenleiders worden volgens de wetenschappelijke literatuur dan weer beter ingeschat inzake communicatievaardigheden, creativiteit, time management en sociale vaardigheden”, zegt Professor Dieter Verhaest (KU Leuven)

Hoge punten vooral troef voor Masters en vrouwen

Welk soort studentenleiderschap studenten in hun cv opnemen, lijkt minder van belang voor de werkgever. Lid zijn van een facultaire studentenraad dan wel van een presidium had in het experiment ongeveer hetzelfde effect op de kansen op een jobinterview. Ook of sollicitanten een onderscheiding dan wel grote onderscheiding konden voorleggen, maakte niet veel uit. Een graad lijkt dus, naar het vastkrijgen van een jobinterview toe, gemiddeld genomen belangrijker dan welke graad dat precies is.

Wel lijkt het halen van hoge punten vooral een troef voor afgestudeerden met een Masterdiploma. Masters (zonder studentenleiderschap) zagen hun kansen op een sollicitatiegesprek toenemen met 13 procent door het vermelden van een graad.

Verder bleek het effect van een graad wat meer uitgesproken bij vrouwen dan bij mannen.

Methode

Het veldexperiment werd opgezet in het voorjaar van 2016. De 2800 sollicitaties werden uitgestuurd voor 10 verschillende Bachelor- en Master-opleidingen. Afstudeergraden en studentenengagementen werden lukraak toegekend. De tijdskost voor werkgevers werd zo beperkt mogelijk gehouden en hun anonimiteit wordt gegarandeerd.

Het onderzoek werd geleid door de professoren Stijn Baert (UGent) en Dieter Verhaest (KU Leuven). Milou Audenaerd, Sarah Desmet, Kris Geerts, Lauren Loodts, Mie Maertens en Deborah Vanneste werkten mee in het kader van hun Masterproefonderzoek aan de UAntwerpen, UGent of KU Leuven.

Sinds 2015 verbeterde de conjunctuur op onze arbeidsmarkt. Relevant is dan ook dat de voorkeur in hoofde van werkgevers voor kandidaten met goede punten en/of studentenleiderschap niet varieerde naar de arbeidsmarktkrapte in de omgeving.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten