Opgroeien in groene zone geeft later minder ademhalingsproblemen

Wie opgroeit in een groene zone, heeft later als volwassene minder ademhalingsproblemen. Dat blijkt uit een groot onderzoek in zeven Europese landen.

Wie als kind is blootgesteld aan luchtvervuiling, heeft als volwassene vaker last van astma, piepende ademhaling en andere ademhalingsproblemen.

Tot nog toe was weinig bekend over dat verband.

Scandinavische onderzoekers gingen daarom na hoe het met de ademhalingsproblemen is gesteld bij 5415 mensen van 18 tot 52 jaar in zeven landen, vooral in Scandinavië. Ze bekeken hoe het met de luchtkwaliteit was gesteld op de plaats waar deelnemers tot hun achttiende hadden gewoond.

Satellietbeelden

Via satellietbeelden onderzochten ze ook hoeveel groen er in een straal van 100 meter rond hun ouderlijke huis was.

Meer dan zeshonderd deelnemers – ruim een op de tien – had last van minstens drie luchtwegklachten, een ernstig piepende ademhaling of late onset asthma, astma die op volwassen leeftijd ontstaat.

“Dit zijn voorlopige resultaten,” zei Ingrid Nordeide Kuiper van het Academisch Ziekenhuis Haukeland verbonden aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen), “maar we stelden een verband vast tussen de blootstelling aan groen tijdens de kindertijd en een lager aantal luchtwegklachten op volwassen leeftijd. De blootstelling aan luchtvervuiling in de kindertijd werd geassocieerd met meer luchtwegklachten op volwassen leeftijd en met late onset asthma.”

De studie werd in september gepresenteerd op het congres van European Respiratory Society in Parijs.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten