Nepal ziet tijgerpopulatie verdubbelen

Het aantal wilde tijgers in Nepal is in de voorbije tien jaar bijna verdubbeld. Daarmee lijkt de strijd voor het behoud van de soort vruchten af te werpen, mede dankzij Leonardo DiCaprio.

Nepal telt nu 236 wilde tijgers, blijkt uit een telling die dit weekend werd vrijgegeven. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2009, toen nog maar 121 exemplaren werden geteld. Daarmee lijkt Nepal goed op weg om de internationaal overgeengekomen doelstelling te halen en zijn populatie te verdubbelen tegen 2022.

Leonardo DiCaprio

Een van de initiatieven die sterk hebben bijgedragen aan het herstel, is de stichting van acteur Leonardo DiCaprio. De stichting financierde beschermingsprojecten in onder meer het Bardia National Park.

“Deze sterke stijging levert het bewijs dat, als we samenwerken, we de diersoorten op deze planeet kunnen redden, zelfs als ze met uitsterven bedreigd zijn”, zegt DiCaprio in een reactie. “Ik ben fier dat mijn stichting dit samen met het Wereldnatuurfonds en lokale gemeenschappen heeft kunnen bereiken. Nepal toont zich een leider en biedt een model voor andere Aziatische landen en de wereld.”

Bedreigingen

Toch is de strijd nog lang niet gestreden, stellen deskundigen. De tijger heeft in Nepal te maken met dezelfde bedreigingen als in andere Aziatische landen: stroperij en illegale handel in diersoorten, maar ook versnippering van zijn habitat.

Ook zorgwekkend is dat, hoewel de Nepalese tijgerpopulatie er als geheel op vooruitging, het aantal dieren daalde in het Chitwan National Park, het belangrijkste tijgerreservaat in het land. Dat park telt nu 93 volwassen tijgers, een daling tegenover de 120 exemplaren die in 2013 geteld werden.

“Elke tijger telt, voor Nepal en de wereld”, zegt Ghana  Gurung van het Wereldnatuurfonds in Nepal.”Hoewel Nepal maar een paar tijgers verwijderd is van de doelstelling tegen 2022, blijft de nood hoog voor bescherming en verbetering van de habitats om het voortbestaan van de soort op lange termijn te garanderen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten