Dokter voor een dag bij het Teddybear Hospital

Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober zal het Teddybear Hospital opnieuw plaatsvinden in campus Gasthuisberg. Kinderen van 4 tot en met 7 jaar krijgen dan de kans dokter te zijn voor een dag. Dat doen ze door te zorgen voor hun zieke teddybeer, onder begeleiding van de teddydokters. Die teddydokters zijn studenten geneeskunde van de KU Leuven. Zij helpen de kinderen om alle aspecten van het ziekenhuis te leren kennen.

Minder angstig voor het ziekenhuis

De bedoeling is dat het zowel een leuke als leerrijke ervaring wordt voor de kinderen en dat ze na de sessie iets geleerd hebben over het menselijk lichaam en de werking van een dokter en het ziekenhuis. Die educatieve aanpak wordt doorgetrokken in alle ‘afdelingen’ waar de kinderen tijdens de sessie langsgaan.

Het project tracht ook de angst voor de dokter te verminderen. Veel kinderen ontwikkelen van jongs af een soort spanning en ongerustheid rond de concepten ‘dokter’ en ‘ziekenhuis’. Door samen met de teddydokter de medische handelingen eerst uit te voeren op de beer, zijn de kindjes vaak al minder angstig om die handelingen zelf te ondergaan. Ook leren ze bij over de medische wereld. Zo wordt een medische omgeving voor de kinderen minder eng en raken ze er meer vertrouwd mee.

Ouders en studenten

Ook voor de ouders van de kleine doktertjes wordt het een interessante en leerrijke dag. Zij kunnen ondertussen een lezing volgen die aansluit bij een thema rond kinderen en opvoeding.

Zo zal prof. dr. Devriendt, klinisch geneticus in UZ Leuven, een lezing geven over prenatale diagnostiek. “Het is een wens van alle ouders: een gezond kindje. Toch heeft ongeveer 1 op 25 van de kinderen een aangeboren aandoening, zoals een hartdefect, lipspleet of een aandoening die leidt tot een verstandelijke beperking,” vertelt professor Devriendt. “Nu we meer en meer de genetische oorzaak van aangeboren aandoeningen kennen, wordt de vraag gesteld om deze aandoeningen of het risico erop op te sporen voordat een koppel aan kinderen begint of in de loop van de zwangerschap. In mijn lezing kaart ik aan wat de mogelijkheden zijn anno 2018.”

Ook mag een EHBO-sessie niet ontbreken. Hierbij leren ouders de technieken van reanimatie, zodat ze iemand in nood kunnen bijstaan tot er gespecialiseerde hulp arriveert. Het maatschappelijk belang van een dergelijke workshop spreekt voor zichzelf.

De studenten die de kinderen begeleiden halen veel voldoening èn ervaring uit zo’n dag. Het is voor hen een goede oefening in het omgaan met kinderen in een ziekenhuisomgeving. Dat komt later zeker van pas wanneer zij in aanraking komen met kinderen of gezinnen die ze zo kundig mogelijk zullen moeten geruststellen.

Weekend

Het project zal dit jaar twee dagen plaatsvinden in tegenstelling tot de vorige edities, waarbij het telkens op één dag plaatsvond. Kim Matton en Caroline Lauwers, studenten geneeskunde en hoofdverantwoordelijken van het project, leggen uit: “Vanwege het grote succes van de voorbije jaren werd beslist het project uit te breiden naar een heel weekend. Zelfs met een dubbel aantal sessies kregen we zeer veel inschrijvingen binnen en was het project al snel volzet.”

Voor mensen die de inschrijvingen gemist hebben is er nog een tweede kans om mee te doen aan een teddybeerziekenhuis, namelijk op Dag van de Wetenschap op 25 november. Ook dit is nieuw voor Teddybear Hospital sinds dit jaar. “We vermoeden dat de inschrijvingen hiervoor ook erg vlot zullen verlopen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten