Wie pendelt door het groen, voelt zich mentaal gezonder

Wie tijdens het pendelen door natuur komt, voelt zich mentaal gezonder dan wie dat niet doet. Dat blijkt uit een onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health. 

De Spaanse onderzoekers ondervroegen 3600 pendelaars in Barcelona, het Nederlandse Doetinchem, Kaunas in Litouwen  en het Britse Stoke-on-Trent. Daaruit blijkt dat wie tijdens het pendelen regelmatig in een natuurlijke omgeving komt, zich mentaal beter voelt. Het gaat om alle publieke en private ruimtes die natuurlijke elementen zoals groen of water bevatten: bomen op straat, stadsparken of grote tuinen.

Actieve pendelaars

Wie regelmatig door of langs dergelijke ruimtes passeert, scoort gemiddeld 2,74 punten hoger op een index van mentale gezondheid dan wie dat minder doet. Die associatie bleek nog sterker bij actieve pendelaars, zoals fietsers of voetgangers.

Uit de resultaten blijkt ook dat vooral die actieve pendelaars door dergelijke ruimtes passeren, en dat de kwaliteit van de natuur de resultaten niet beïnvloedt.

“Uit eerdere experimentele studies weten we dat fysieke activiteit in natuurlijke omgeving stress kan verminderen, het humeur kan verbeteren en de mentale gezondheid herstelt, in vergelijking met een gelijkaardige activiteit in een stedelijke omgeving”, zegt Wilma Zijlema, hoofdauteur van de studie in Environment International. “Er is nog meer onderzoek nodig, maar uit onze data blijkt dat gewoon pendelen door dergelijke natuurlijke omgevingen ook al een positief effect op de mentale gezondheid kan hebben.”

Stadsplanning

Volgens de onderzoekers kunnen de data stedelijke overheden helpen om bij het inrichten van de openbare ruimte rekening te houden met de voordelen van groen voor mentale gezondheid.

“Mentale gezondheid en fysieke inactiviteit zijn twee van de grootste problemen die geassocieerd worden met een leven in de stad”, zegt medeauteur Mark Nieuwenhuijsen. “Stadsplanning kan een krachtig wapen zijn om die uitdagingen het hoofd te bieden en de stedelijke omgeving gezonder te maken. Dat kan door te investeren in meer natuur langs drukke pendelroutes voor fietsers en voetgangers.”

Fietsen

Brits onderzoek in 2014 ontdekte al dat met de fiets of te voet naar het werk gaan, beter is voor de mentale gezondheid dan met de auto rijden. Dat komt ook de concentratie op het werk ten goede.

De wetenschappers doorzochten psychologische data van zo’n 18.000 Britse pendelaars, onder meer over hun gevoel van eigenwaarde en geluk, slapeloze nachten en hun bestandheid tegen stress. Daaruit blijkt dat, hoe langer pendelaars in de auto doorbrengen, hoe minder gezond ze zich mentaal voelen. Ook toen al riepen de onderzoekers stadsplanners op om daarmee rekening te houden bij de aanleg van pendelroutes.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten