Wie tijdens het pendelen door natuur komt, voelt zich mentaal gezonder dan wie dat niet doet. Dat blijkt uit een onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health.
De Spaanse onderzoekers ondervroegen 3600 pendelaars in Barcelona, het Nederlandse Doetinchem, Kaunas in Litouwen en het Britse Stoke-on-Trent. Daaruit blijkt dat wie tijdens het pendelen regelmatig in een natuurlijke omgeving komt, zich mentaal beter voelt. Het gaat om alle publieke en private ruimtes die natuurlijke elementen zoals groen of water bevatten: bomen op straat, stadsparken of grote tuinen.
Actieve pendelaars
Wie regelmatig door of langs dergelijke ruimtes passeert, scoort gemiddeld 2,74 punten hoger op een index van mentale gezondheid dan wie dat minder doet. Die associatie bleek nog sterker bij actieve pendelaars, zoals fietsers of voetgangers.
Uit de resultaten blijkt ook dat vooral die actieve pendelaars door dergelijke ruimtes passeren, en dat de kwaliteit van de natuur de resultaten niet beïnvloedt.
“Uit eerdere experimentele studies weten we dat fysieke activiteit in natuurlijke omgeving stress kan verminderen, het humeur kan verbeteren en de mentale gezondheid herstelt, in vergelijking met een gelijkaardige activiteit in een stedelijke omgeving”, zegt Wilma Zijlema, hoofdauteur van de studie in Environment International. “Er is nog meer onderzoek nodig, maar uit onze data blijkt dat gewoon pendelen door dergelijke natuurlijke omgevingen ook al een positief effect op de mentale gezondheid kan hebben.”
Stadsplanning
Volgens de onderzoekers kunnen de data stedelijke overheden helpen om bij het inrichten van de openbare ruimte rekening te houden met de voordelen van groen voor mentale gezondheid.
“Mentale gezondheid en fysieke inactiviteit zijn twee van de grootste problemen die geassocieerd worden met een leven in de stad”, zegt medeauteur Mark Nieuwenhuijsen. “Stadsplanning kan een krachtig wapen zijn om die uitdagingen het hoofd te bieden en de stedelijke omgeving gezonder te maken. Dat kan door te investeren in meer natuur langs drukke pendelroutes voor fietsers en voetgangers.”
Fietsen
Brits onderzoek in 2014 ontdekte al dat met de fiets of te voet naar het werk gaan, beter is voor de mentale gezondheid dan met de auto rijden. Dat komt ook de concentratie op het werk ten goede.
De wetenschappers doorzochten psychologische data van zo’n 18.000 Britse pendelaars, onder meer over hun gevoel van eigenwaarde en geluk, slapeloze nachten en hun bestandheid tegen stress. Daaruit blijkt dat, hoe langer pendelaars in de auto doorbrengen, hoe minder gezond ze zich mentaal voelen. Ook toen al riepen de onderzoekers stadsplanners op om daarmee rekening te houden bij de aanleg van pendelroutes.