Amerikaanse kiezer wil hernieuwbare energie

Los van politieke kleur zijn Amerikaanse kiezers voorstander van hernieuwbare energie, blijkt uit een peiling van de Washington State University. Volgende maand gaan de Amerikanen naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen.

Hoewel conservatieven en progressieven het over veel milieukwesties oneens zijn, beschouwen ze de ontwikkeling van zonne-energie en andere vormen van hernieuwbare energie als financieel haalbaar en een stap op weg naar zelfvoorziening, constateren onderzoekers Christine Horne en Emily Kennedy.

“Voor iedereen die het huidige politieke klimaat volgt, is het interessant te zien dat er op dit gebied gelijk wordt gedacht”, zegt Horne. “Hernieuwbare energie als manier om meer zelfvoorzienend te worden, is aantrekkelijk voor zowel progressieven als conservatieven.”

Zonnepanelen

De steun voor hernieuwbare energie groeit al jaren gestaag in de Verenigde Staten. Uit een studie van het Pew Research Center uit 2016 bleek dat 83 procent van de conservatieve Republikeinen en 97 procent van de progressieve Democraten voor zonne-energie is.

Terwijl de steun voor hernieuwbare energie bij Democraten grotendeels verklaard kan worden uit zorgen om het milieu, is het minder duidelijk waarom Republikeinen hiervoor kiezen. Horne en Kennedy deden daarom ook interviews bij mensen thuis in de staat Washington. Daaruit bleek dat bij Republikeinse kiezers financiële overwegingen en goed gebruik van beschikbare middelen eerder bepalend waren voor de keuze voor zonnepanelen dan zorgen om het milieu.

Ook de geïnterviewde Democraten gaven aan het financieel slim te vinden in zonnepanelen te  investeren, maar ze voerden ook vaak vermindering van de CO2-uitstoot en zorgen om het klimaat aan als argument.

Het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Politics.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten