Sportieve vader krijgt gezondere kinderen

Als ouders veel bewegen, heeft dat invloed op de gezondheid van hun kinderen, zelfs als ze volwassen zijn. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers op grond van onderzoek bij muizen.

In recente studies wordt de ontwikkeling van diabetes type 2 en verslechterde stofwisseling gelinkt aan een slecht dieet van de ouders. Er is toenemend bewijs dat vaders een belangrijke rol spelen bij obesitas en de stofwisseling van hun nakomelingen.

De onderzoekers gaven mannelijke muizen drie weken lang een normaal dieet en een dieet met veel vet. In beide groepen toonden sommige muizen weinig beweging en waren andere actief. “De nakomelingen van de muizen die een dieet met veel vet hadden gekregen waren meer glucose-intolerant. Maar beweging deed dat effect teniet”, zegt onderzoeksleider Kristin Stanford. “Als de vader veel beweging kreeg, waren de nakomelingen gezonder, zelfs bij een dieet met veel vet.

Het onderzoeksteam stelde ook vast dat beweging de genexpressie van het sperma van de vader veranderde, waardoor de effecten van een slecht dieet op de nakomelingen verminderden.

Rol moeder

Uit eerdere studies was al gebleken dat er ook positieve gevolgen zijn voor het metabolisme van de jongen als moedermuizen veel bewegen. Als de effecten vertaald worden naar mensen, kan beweging van de ouders dus grote invloed hebben op de gezondheid van de volgende generatie, zegt onderzoeker Laurie Goodyear van het Joslin Diabetes Center en de Harvard Medical School.

“Het potentieel om deze resultaten te vertalen naar mensen, is er. We weten dat bij volwassen mannen obesitas leidt tot lagere testosteronniveaus, een lager aantal spermacellen met een lagere beweeglijkheid en lagere kans op zwangerschap”, zegt Stanford. “Als we iemand die kinderen wil vragen matig bewegen, zelfs al is het een maand voordat iemand zwanger raakt, kan dat een grote invloed hebben op de kwaliteit van het sperma en het metabolisme van de kinderen op lange termijn.”

De studie van het Wexner Medical Center in Ohio is deze week verschenen in onderzoekstijdschrift Diabetes.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten