Jongeren zijn optimistischer over de toekomst dan volwassenen, blijkt uit een enquête in vijftien landen. Opvallend: de jeugd in ontwikkelings- en groeilanden heeft de meest positieve toekomstvisie.
Voor de enquête in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation peilde onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan 40.000 respondenten naar hun vooruitzichten in hun eigen leven, maar ook naar de richting die ze hun land en de wereld zien uitgaan. De respondenten werden gezocht in vijftien landen waaronder industrielanden als Australië, Frankrijk, de VS en Zweden en groei- en ontwikkelingslanden zoals Brazilië, China, Rusland en Nigeria.
Positieve impact
De meest opvallende conclusie is dat jongeren – tussen 12 en 24 – veel optimistischer zijn over hun eigen toekomst, die van hun land en die van de wereld dan volwassenen. En dat optimisme is het grootste in laag- en middeninkomenslanden. De jeugd in die landen heeft ook meer het gevoel dat ze het bestuur van hun land kunnen beïnvloeden en dat hun generatie een positieve impact op het de wereld zal hebben.
In lage- en middeninkomenslanden is 63 procent van de bevraagden het eens met het statement “mijn generatie zal een meer positieve impact hebben op de wereld van mijn ouders”. In rijke landen is dat maar 39 procent. En in beide landen is het percentage veel hoger bij jonge mensen dan bij volwassenen.
Van de jongeren tussen 12 en 24 zegt maar liefst 79 procent in de lage- en middeninkomenslanden optimistisch te zijn over de toekomst van de wereld. In rijke landen is dat maar de helft.