Jongeren optimistisch over toekomst

Jongeren zijn optimistischer over de toekomst dan volwassenen, blijkt uit een enquête in vijftien landen. Opvallend: de jeugd in ontwikkelings- en groeilanden heeft de meest positieve toekomstvisie.

Voor de enquête in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation peilde onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan 40.000 respondenten naar hun vooruitzichten in hun eigen leven, maar ook naar de richting die ze hun land en de wereld zien uitgaan. De respondenten werden gezocht in vijftien landen waaronder industrielanden als Australië, Frankrijk, de VS en Zweden en groei- en ontwikkelingslanden zoals Brazilië, China, Rusland en Nigeria.

Positieve impact

De meest opvallende conclusie is dat jongeren – tussen 12 en 24 – veel optimistischer zijn over hun eigen toekomst, die van hun land en die van de wereld dan volwassenen. En dat optimisme is het grootste in laag- en middeninkomenslanden. De jeugd in die landen heeft ook meer het gevoel dat ze het bestuur van hun land kunnen beïnvloeden en dat hun generatie een positieve impact op het de wereld zal hebben.

In lage- en middeninkomenslanden is 63 procent van de bevraagden het eens met het statement “mijn generatie zal een meer positieve impact hebben op de wereld van mijn ouders”. In rijke landen is dat maar 39 procent. En in beide landen is het percentage veel hoger bij jonge mensen dan bij volwassenen.

Van de jongeren tussen 12 en 24 zegt maar liefst 79 procent in de lage- en middeninkomenslanden optimistisch te zijn over de toekomst van de wereld. In rijke landen is dat maar de helft.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten