Spinnenstructuren blijken goedkope methode om koraal te herstellen

Zelfs na grote schade kunnen koraalriffen terug herstellen. Amerikaanse wetenschappers ontdekten hiertoe een goedkope techniek die gebruik maakt van ‘spinnen’.

Voor hun onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd in Restoration Ecology  installeerden wetenschappers van de Universiteit van Californië (UC) 11.000 kleine, hexagonale netten of ‘spiders’ in een koraalrif in het centrum van de Koraaldriehoek in Indonesië. De diversiteit van het koraal is het grootst in deze regio, maar wordt bedreigd door menselijke activiteiten zoals overbevissing, vervuiling en de klimaatverandering.

Koraaldriehoek

Tussen 2013 en 2015 bevestigden de onderzoekers stukjes koraal aan de structuren van de spin. Het levend koraal op de structuren steeg uiteindelijk van minder dan 10 procent naar meer dan 60 procent. Dit was veel meer dan de resultaten die werden gerapporteerd uit andere regio’s in de Koraaldriehoek. En dit voor een kostprijs van amper 25 dollar per vierkante meter.

“Overal ter wereld worden inspanningen geleverd om koraalriffen te beschermen en te herstellen”, zegt coauteur Christine Sur. “Een aantal projecten blijkt erg succesvol. Onze studie levert bewijs voor een kosteneffectieve, haalbare methode die zeker andere restauratieprojecten kan inspireren en kan helpen om deze waardevolle ecosystemen te beschermen.”

Verbleking

Wat de wetenschappers met name verraste was dat koraal in andere regio’s tijdens de periode 2014-2016 enorm verbleekte, terwijl de verbleking in hun domein beperkt bleef tot 5 procent, ondanks het warme water waarvan bekend is dat het koraal onder druk zet.

De studie is een van de laatste die werd uitgevoerd door marien bioloog Susan Williams van UC, die in april van dit jaar overleed. “Samenwerking is een van de grote krachten geweest achter deze studie”, zegt collega Jordan Hollarsmith. “Dr. Williams was altijd enorm toegewijd in het opzetten van sterke samenwerkingsverbanden tussen de industrie, wetenschappers en de lokale bevolking. Ook deze keer waren de mensen die in de nabijheid van de riffen wonen betrokken partij en daarom mede verantwoordelijk voor het succes van het project.”

In de studie wordt een oproep gedaan om ons naast de klimaatverandering ook bewust te zijn van andere menselijke impact die nefast is voor koraal: illegale visserij, een gebrek aan degelijk sanitair op het eiland en plasticvervuiling.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten