Heel Scandinavië bant klassieke verbrandingsmotor tegen 2030

De klassieke verbrandingsmotor op basis van diesel of benzine heeft nog maar een goede tien jaar te gaan in Scandinavië. Denemarken voert als laatste land in de regio een verbod in tegen 2030.

Premier Lars Lokke Rasmussen deed de aankondiging in het Deense parlement: tegen 2030 wil het land de verkoop van auto’s met klassieke brandstofmotor verbieden.

“Het verkeer is goed voor een kwart van de CO2-uitstoot in Denemarken. En de lucht in de grote steden is te vervuild. Daarom stelt de regering nu een duidelijk doel”, zei Rasmussen. “Over twaalf jaar – amper twaalf jaar – verbieden we de verkoop van alle nieuwe diesel- en benzineauto’s. En over zeventien jaar moet elke nieuwe auto in Denemarken elektrisch of een andere vorm van uitstootloze technologie zijn.”

Heel Scandinavië

Denemarken is het laatste land in Scandinavië dat zo’n verbod afkondigt. Eerder deed ook Zweden dat al tegen 2032 en Noorwegen zelfs al tegen 2025.

De Deense premier maakt zich sterk dat er in 2030 al meer dan een miljoen hybride, elektrische of gelijkwaardige groene auto’s in Denemarken zullen rijden. De regering liet ook weten dat ze werkt aan voorstellen om elektrische auto’s goedkoper te maken. Mogelijk zullen ze ook extra voordelen krijgen, zoals het gebruik van busstroken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten