Topwetenschappers: “Bos is beste technologie om klimaat te regelen”

Er bestaat al een erg efficiënte technologie om CO2 uit de atmosfeer te halen, argumenteren veertig topwetenschappers in een open brief. Die technologie, ‘het bos’, heeft zichzelf ruim bewezen en zou wereldwijd op grote schaal ingezet moeten worden.

Heel binnenkort komt het VN-klimaatpanel met een nieuw rapport over de drastische gevolgen bij een opwarming met 1,5 graden Celsius. Om onder die drempel te blijven, moet de wereld niet alleen onmiddellijk de uitstoot van CO2 drastisch beperken, maar ook op zoek gaan naar manieren om de bestaande CO2 uit de lucht te halen.

Hoewel er op veel plekken in de wereld hard wordt gezocht naar hoogtechnologische manieren om dat te doen, vormt de “natuurlijke technologie” van bossen momenteel de enige bewezen manier om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan op een schaal die betekenisvol kan bijdragen in de strijd tegen de klimaatverandering, stellen de wetenschappers.

De wetenschappers zijn categoriek: de bescherming van bestaande wouden is even belangrijk als de inspanningen om de uitstoot van CO2 aan banden te leggen. Het klimaat kan alleen beschermd kan worden als ook bossen worden beschermd, hersteld en duurzaam worden beheerd, zeggen ze.

Opslagvaten

Zo bevatten de wereldwijde bossen meer CO2 dan alle bekende gas-, olie- en steenkoolvoorraden samen.

Recent onderzoek wijst er op dat, om de klimaatverandering onder de 1,5 graden te houden, we deze eeuw  niet meer dan 750 miljard ton CO2 mogen uitstoten. De huidige bekende voorraden opgebruiken zou 2700 miljard ton CO2 uitstoten tegen 2100.

Maar de wouden bevatten samen meer dan 3000 miljard ton aan CO2. Bovendien maakt de klimaatverandering zelf de bossen kwetsbaarder, onder meer voor onbeheersbare bosbranden.

Opname uit de atmosfeer

Bossen halen meer dan een kwart van alle CO2 die door de mens wordt uitgestoten uit de atmosfeer en temperen zo de klimaatverandering. Van de ongeveer 39 miljard ton die jaarlijks door de mens wordt uitgestoten, wordt 28 procent opgeslagen door ecosystemen op land.

Een beter beheer van de bestaande wouden is dus cruciaal om de klimaatverandering te temperen. Bovendien heeft dat ook veel bijkomende voordelen, zoals verminderde luchtvervuiling, bescherming tegen overstromingen en het behoud van biodiversiteit, schrijven de wetenschappers.

Om de doelstelling van 1,5 graden te bereiken, is ook op grote schaal herbebossing en bosherstel nodig. Het potentieel is groot: dergelijke ‘natuurlijke klimaatoplossingen’ kunnen bijna een vijfde van de klimaatbeperking tot 2030 voor hun rekening nemen.

Neerslag

Tot slot regelen de wouden het klimaat ook rechtstreeks. Tropische wouden koelen de lucht rondom hen af en creëren de neerslag die essentieel is voor de voedselproductie in hun eigen regio en elders in de wereld.

Staande bossen halen vocht uit de grond en geven die als waterdamp af in de atmosfeer. Zo regelen ze regionale en wereldwijde neerslagpatronen  en functioneren ze als natuurlijke ‘air conditioner’. Waar ze worden vernield, stijgt de oppervlaktetemperatuur tot 3 graden Celsius.

Bescherming cruciaal

Als we een gevaarlijke klimaatverandering willen vermijden, moeten we gezonde bossen beschermen en bewaren, stellen de wetenschappers. De natuurlijke technologie die wouden bieden, vormt het fundament voor economische groei.

“Maar net zoals een infrastructuur in verval hebben we ook toegelaten dat wouden aftakelen”, stellen ze. “Hoe langer we ‘onderhoud’ uitstellen, hoe duurder de herstellingen en hoe hoger het risico op rampen. Ons antwoord als reactie op het IPCC-rapport is eenvoudig: het toekomstige klimaat van onze planeet is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van onze wouden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten