Website leert vaders beter praten met hun baby

Een gloednieuwe tool leert vaders vloeiend ‘babytaal’ spreken. Klinkt dat onnozel? Dat is het niet als je weet dat kirren op hoge toon de ontwikkeling van de babyhersenen enorm vooruit helpt.

Baby Talk for Dads werd ontwikkeld door Unicef en H&M Foundation, in samenwerking met Marina Kalashnikova, een expert inzake hersenontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen aan het Baskische Center on Cognition, Brain and Language.

De gratis online tool neemt vaders mee op pad om hen de meest effectieve toonhoogte en stemtimbre te leren oefenen voor als ze praten met hun baby’s.

Baby Talk for Dads voorziet ook in een laagdrempelige maar wetenschappelijk verantwoorde uitleg over hoe – soms zelfs overdreven – melodische geluiden de ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren.

Bepalend voor leren en gedrag

Tijdens de kindertijd ontwikkelt het brein sneller dan in welke andere periode in de ontwikkeling ook. Nieuwe neurale verbindingen worden in deze levensfase sneller aangemaakt door de enorme neuroplasticiteit van het jonge brein. Al het leren in de toekomst, maar ook gedrag en gezondheid worden hier in grote mate door bepaald.

“Een gezonde hersenontwikkeling tijdens de vroege kinderjaren wordt bepaald door interactie en stimulerende ervaringen, samen met voedzame, gezonde voeding en bescherming. Het zijn in eerste instantie de ouders die deze stimulerende omgeving voor hun kinderen kunnen creëren”, zegt Pia Britto van Unicef. “We hopen dan ook dat deze website vaders, en bij uitbreiding alle zorgverstrekkers, inspireert om meer met baby’s te praten.”

Kirrende vaders

“Babytaal mag dan misschien onnozel klinken voor ons, dat is het niet voor jonge kinderen”, zegt Diana Amini van H&M Foundation. “Het helpt hen bij de ontwikkeling van hun hersenen. Wat blijkt echter? Vaders gaan veel minder kirren en babytaal gebruiken dan moeders dat doen.

“Deze tool leert vaders al spelenderwijze vloeiend babytaal spreken”, zegt ze. “Het is grappig en gemakkelijk, maar onderschat het belang ervan niet voor de ontwikkeling van je kind.”

Onderzoek toont immers aan dat als kleine kinderen veelvuldig langzame, melodische geluiden horen hen dat helpt bij hun cognitieve ontwikkeling en het sneller oppikken van nieuwe woordenschat.

Sommige studies laten ook zien dat baby’s die vaak op hoge toon worden aangesproken, zelf sneller leren praten en een meer uitgebreide woordenschat hebben dan de kinderen tegen wie niet op deze manier werd gecommuniceerd.

Naast vocale interactie blijkt converseren met baby’s door het hebben van oogcontact, het spiegelen van gezichtsuitdrukkingen en het beantwoorden van signalen, even belangrijk voor de hersenontwikkeling van baby’s.

Stemoefeningen

Baby Talk for Dads voorziet in drie stemoefeningen die werden ontwikkeld door Marina Kalashnikova. “Als we al vroeg met onze baby’s communiceren, met name door middel van het gebruik van hoge en melodische tonen, zien we een enorme impact op de ontwikkeling van de hersenen van die kinderen”, zegt ze.

“Het verschil tussen kinderen die niet op deze manier worden aangesproken door hun nabije verzorgers en kinderen die wel zo worden aangesproken, is enorm.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten