AI maakt vroege detectie van natuurrampen mogelijk

Japanse onderzoekers zijn er via artificiële intelligentie in geslaagd snel wijzigingen van het aardmagnetisch veld te meten. Dat maakt het mogelijk al heel vroeg natuurrampen als aardbevingen en tsunami’s op het spoor te komen.

Onderzoekers van de Tokyo Metropolitan University konden snelle, nauwkeurige schattingen maken van lokale aardmagneetvelden op basis van gegevens van meerdere observatiepunten. Ze maakten daarbij gebruik van machine learning, een vorm van artificiële intelligentie (AI) waarbij een computer zelf van gegevens leert.

De onderzoekers ontwikkelden een diep neuraal netwerk (DNN), waarbij men de werking van de hersenen probeert na te bootsen.

Aardbevingen en tsunami’s

Het werk van de Japanners maakt het mogelijk waarschuwingssystemen te ontwikkelen die al heel vroeg kunnen waarschuwen voor natuurrampen en zo de schade kunnen beperken.

Bij rampen als aardbevingen en tsunami’s doen zich lokale veranderingen in het aardmagnetisch veld voor. Door die veranderingen snel te detecteren kan men de mensen vroeger op de hoogte brengen dan de bestaande systemen.

De huidige waarschuwingssystemen voor aardbevingen maken gebruik van seismische metingen. Die meten golven die zich door de aarde voortplanten. Vaak worden mensen pas gewaarschuwd als de S-golf (secundaire golf), het latere deel van de aardbeving, al is aangekomen. Daardoor is er te weinig tijd voor de mensen om zich in veiligheid te brengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten