Japanse onderzoekers zijn er via artificiële intelligentie in geslaagd snel wijzigingen van het aardmagnetisch veld te meten. Dat maakt het mogelijk al heel vroeg natuurrampen als aardbevingen en tsunami’s op het spoor te komen.
Onderzoekers van de Tokyo Metropolitan University konden snelle, nauwkeurige schattingen maken van lokale aardmagneetvelden op basis van gegevens van meerdere observatiepunten. Ze maakten daarbij gebruik van machine learning, een vorm van artificiële intelligentie (AI) waarbij een computer zelf van gegevens leert.
De onderzoekers ontwikkelden een diep neuraal netwerk (DNN), waarbij men de werking van de hersenen probeert na te bootsen.
Aardbevingen en tsunami’s
Het werk van de Japanners maakt het mogelijk waarschuwingssystemen te ontwikkelen die al heel vroeg kunnen waarschuwen voor natuurrampen en zo de schade kunnen beperken.
Bij rampen als aardbevingen en tsunami’s doen zich lokale veranderingen in het aardmagnetisch veld voor. Door die veranderingen snel te detecteren kan men de mensen vroeger op de hoogte brengen dan de bestaande systemen.
De huidige waarschuwingssystemen voor aardbevingen maken gebruik van seismische metingen. Die meten golven die zich door de aarde voortplanten. Vaak worden mensen pas gewaarschuwd als de S-golf (secundaire golf), het latere deel van de aardbeving, al is aangekomen. Daardoor is er te weinig tijd voor de mensen om zich in veiligheid te brengen.