Drinkwaterfonteinen moeten Londen van plastic flesjes afhelpen

De Londense burgemeester kondigt honderden publieke plaatsen aan in de stad waar bewoners drinkwater kunnen tappen. Het nieuws volgt op het grote succes van een proefproject dat eerder dit jaar startte. 

De gemiddelde volwassene in Londen koopt elke week meer dan drie plastic flesjes drank, goed voor 175 stuks per jaar. Londen investeert daarom 5 miljoen pond (6 miljoen euro) in een netwerk van honderden gratis drinkwaterfonteinen op drukke plaatsen in de stad. Zo moet de bevolking aangemoedigd worden om herbruikbare waterflessen bij te vullen. Als er minder wegwerpflesjes gekocht worden, vermindert ook de plastic afvalberg.

Londen slaat daarvoor de handen ineen met watermaatschappij Thames Water. In de volgende twee jaar installeert de stad honderd bijkomende drinkwaterfonteinen op publieke plaatsen. Lokale overheden, bedrijven, musea en winkels kunnen intekenen op het plan en steun krijgen voor een eigen drinkwaterfontein.

Proefproject succesvol

Het netwerk wordt een uitbreiding van een proefproject dat eerder dit jaar werd opgezet en meteen bijzonder succesvol bleek. In enkele maanden tijd leverden de twee fonteinen in Liverpool Street Station 8000 liter drinkwater, het equivalent van 16.000 flesjes.

“Jarenlang zijn onze publieke drinkwaterfonteinen verwaarloosd terwijl het gebruik van wegwerpplastic de lucht in schoot”, zegt Londens burgemeester Sadiq Khan. “We zijn vastbesloten om die trend te keren en opnieuw in honderden gratis fonteinen te voorzien die iedereen in de hoofdstad kan gebruiken.”

Volgens Khan vraagt de bevolking om die punten. “De punten die we dit jaar al hebben geïnstalleerd trekken duizenden bezoekers en helpen mensen om kleine maar belangrijke veranderingen te doen die het plasticverbruik terugdringen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten