Thailand wordt het eerste Aziatische land dat neutrale sigarettenverpakkingen introduceert. Eerder al besloten diverse Europese landen, waaronder België, tot dergelijke verpakkingen. De pakjes worden binnenkort ontdaan van hun unieke ontwerp, kleur en branding.
Afgelopen week keurde de Thaise Nationale Commissie voor Tabakscontrole een plan van het ministerie van Gezondheid in Thailand goed. Verpakkingen van tabak worden in de loop van volgend jaar bruin van kleur, dragen geen logo of foto’s en 85 procent van de verpakking bestaat uit een waarschuwing. Merknamen mogen alleen in een gestandaardiseerd lettertype en kleur gedrukt worden, op een vaste plaats.
Ook in Singapore is een traject gaande om in de loop van 2019 neutrale verpakkingen te introduceren. Een neutrale verpakking is een van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om roken minder aantrekkelijk te maken. Ongeveer tien landen, waaronder Frankrijk, Australië en Noorwegen, zijn al overgestapt op deze verpakkingen. België nam in september het besluit om dit ook te gaan doen en van zo’n twintig andere landen is bekend dat ze dit overwegen.
Effectiviteit
De tabaksindustrie zet vraagtekens bij de effectiviteit van neutrale verpakkingen, maar uit onderzoek in Australië en het Verenigde Koninkrijk is gebleken dat saaie verpakkingen rokers helpen die willen stoppen. Ook zijn er aanwijzingen dat tieners die saaie verpakkingen zien, minder vaak zeggen te willen gaan roken dan tieners die aantrekkelijke verpakkingen zien.
“De tabaksindustrie heeft rechtszaken aangespannen in Australië, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en de Europese Unie, maar die allemaal verloren”, zegt Wendell Balderas van de Southeast Asia Tobacco Control Alliance (Seatca). In juni van dit jaar stelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Australië in het gelijk in een dispuut met de tabaksindustrie over intellectueel eigendomsrecht en internationale handel.
“De tabaksindustrie staat erom bekend te dreigen met juridische stappen om regeringen te intimideren, vooral in lage- en middeninkomenslanden”, zegt Balderas. “Deze landen hebben minder middelen om zich te verweren. Maar de recente besluiten van Thailand en Singapore en de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie ten voordele van Australië zouden meer landen moeten aanmoedigen deze levensreddende maatregelen te nemen.”