Nieuwe opvangvorm: kleinschalig verblijf in familiale setting voor allerjongsten

De Vlaamse jeugdhulp innoveert en test vanaf januari een nieuwe verblijfsvorm uit: kleinschalig verblijf in een familiale sfeer met vaste professionele begeleiding. Doelgroep zijn de allerkleinsten tussen 0 en 3 jaar. SOS Kinderdorpen zal deze innovatieve opvang organiseren en wordt daarvoor ondersteund door Jongerenwelzijn met een subsidie van 290.000 euro. Na een jaar wordt het pilootproject geëvalueerd.

Experts zijn het erover eens: de eerste maanden en jaren van een kind zijn cruciaal. Als de ontwikkelingskansen of de veilige hechting bedreigd worden, is snel en goed ingrijpen aangewezen.

De Vlaamse jeugdhulp zet nu al sterk in op zorggarantie voor jonge kinderen en investeert jaarlijks zo’n 3 miljoen euro extra om dit realiseren.

Daarbij is pleegzorg de eerste optie, maar zorg op maat kan ook betekenen dat residentieel verblijf in een voorziening aangewezen is. Altijd wordt het biologisch gezin nauw betrokken bij de begeleiding en ligt de focus op een snelle terugkeer.

Een nieuwe mogelijkheid wordt nu via dit innovatief project onderzocht: kleinschalig verblijf in een familiale, huiselijke setting met professionele begeleiding, met het oog op het vermijden van langdurige of definitieve plaatsing. De kleinschaligheid komt tegemoet aan de nood aan individuele aandacht voor de allerkleinsten.

Voorlopig test de Vlaamse jeugdhulp dit uit op beperkte schaal. Vanaf januari kunnen 4 baby’s en peuters tussen 0 en 3 jaar (met eventueel een oudere broer of zus tot maximaal 6 jaar) worden opgevangen in een nieuw initiatief van vzw SOS Kinderdorpen.

Het is een opvangvorm die nog niet bestaat in Vlaanderen. Twee vaste ouderfiguren, waarvan minstens 1 professioneel opgeleid is in de zorg, zullen samenwonen met 2 tot maximaal 4 jonge kinderen in een huis. Van de ‘Simba-ouder’, zoals SOS Kinderdorpen de “inwonende begeleider” noemt, wordt verwacht om gepast te kunnen reageren op de ontwikkelings- en hechtingsbehoeften van het jonge kind en om zich ook goed te kunnen verhouden met de biologische ouders.

De erkende private voorziening Simba van vzw Sos Kinderdorpen dient als terugvalbasis voor het geval er zich moeilijkheden zouden voordoen.

SOS kinderdorpen staat in voor de werving en selectie van de Simba-ouders en zorgt ook voor een juridisch sluitend statuut. Ook het opzetten van samenwerkingsverbanden met partners uit de regio (zoals pleegzorg, CKG’s, Huizen van het kind, andere organisaties in de jeugdhulp en ziekenhuizen) is een expliciete verwachting.

“De zorg voor kwetsbare jonge kinderen in de jeugdhulp is een beleidsprioriteit”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn. “Hoe sneller we kunnen ingrijpen, hoe beter. Met deze innovatieve opvangvorm zetten we in op kleinschalige, warme en familiale zorg. We hebben veel vertrouwen in onze partner SOS Kinderdorpen om deze familiehuizen in de praktijk te brengen, met veel respect voor biologische ouders en ander partners in het werkveld zoals pleegzorg en private voorzieningen.”

Vzw SOS Kinderdorpen heeft de voorbije maanden hard gewerkt aan het concept en heeft er alle vertrouwen in dat dit pilootproject een grote kans tot slagen heeft.
Directrice Hilde Boeykens: “Vanuit onze rijke ervaring in binnen- en buitenland met deze vorm van opvang en begeleiding, hebben we kunnen ervaren dat jonge kinderen zich het best ontwikkelen in de context van een warm gezin waar ze omringd worden door liefdevolle aandacht en zorg van een vertrouwd persoon . Dit project is een mooie aanvulling op het huidige aanbod binnen de jeugdzorg. We zijn heel fier dat we samen met Jongerenwelzijn aan de wieg staan hiervan.”

Mensen die erover nadenken om Simba-ouder te worden kunnen terecht op de website van SOS Kinderdorpen: www.sos-kinderdorpen.be.
Meer info: Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen: 0478/39.04.39

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten