Ontstekingsremmer vermindert complicaties tuberculose bij hiv

Een goedkope ontstekingsremmer vermindert de kans op tbc-complicaties bij mensen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hiv verzwakt het immuunsysteem en maakt mensen vatbaarder voor andere infecties. In Afrika ten zuiden van de Sahara is dat vooral tuberculose, en bovendien blijken patiënten vaak te verslechteren als ze met hiv-remmers beginnen kort na de start van de tuberculosebehandeling. Die achteruitgang wordt veroorzaakt door de zogenaamde TB-IRIS-ontstekingsreactie. Een kwart van de patiënten belandt met complicaties in het ziekenhuis.

Derde minder complicaties

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit van Kaapstad hebben nu in een studie vastgesteld dat dit gedeeltelijk kan voorkomen worden met prednison, een goedkope ontstekingsremmer die in Afrika overal beschikbaar is.

Bij patiënten die prednison kregen, daalde het aantal complicaties met 30 procent. Als de ontsteking toch optrad, dan was deze vaak minder ernstig. Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine publiceerde de studieresultaten deze week.

“Onderzoek toonde aan dat het belangrijk is om mensen met tuberculose wiens immuunsysteem verzwakt is, zo snel mogelijk antiretrovirale middelen te geven”, zegt Lut Lynen, hoofd Departement Klinische Wetenschappen aan het ITG. “Jammer genoeg zijn het net die mensen die een hoger risico hebben op een TB-IRIS-complicatie, en die wordt door de patiënt dikwijls ervaren als een falen van de behandeling. Met prednison kunnen we dit gedeeltelijk vermijden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten