Wereldbank investeert 200 miljard in klimaatstrijd

De Wereldbank verdubbelt de investeringen in de strijd tegen de klimaatverandering. Tussen 2020 en 2025 investeert de bank samen met partners 200 miljard dollar (175 miljard euro) om de effecten te temperen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

“De klimaatverandering is een existentiële dreiging voor de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld”, zegt Jim Yong Kim, de voorzitter van de Wereldbank. “Deze nieuwe doelstellingen tonen hoe ernstig we dit nemen. We dwingen onszelf om meer te doen en sneller actie te nemen op het vlak van het klimaat, en we roepen de internationale gemeenschap op om dat ook te doen.”

De 200 miljard dollar komt voor ongeveer de helft van de Wereldbank zelf, de rest is afkomstig van zuster- of dochterinstellingen en van private partners.

Aanpassing

Omdat nu al miljoenen mensen te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering, zet het nieuwe plan veel meer in op de aanpassing aan die gevolgen, zoals extreem weer.

“Mensen verliezen hun leven en inkomsten door de gevaarlijke effecten van de klimaatverandering”, zegt Kristalina Georgieva, ceo van de Wereldbank. “Daarom zal de helft van de investering gericht zijn op de bouw van meer aangepaste huizen, scholen en infrastructuur en slimmere landbouw, waterbeheer en sociale vangnetten.”

Verder moet het geld gaan naar schonere energieproductie en energiebesparing, veerkrachtige steden en mobiliteitssystemen en beter landgebruik in zo’n vijftig landen.

De Wereldbank verdubbelt de investeringen in de strijd tegen de klimaatverandering. Tussen 2020 en 2025 investeert de bank samen met partners 200 miljard dollar (175 miljard euro) om de effecten te temperen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

“De klimaatverandering is een existentiële dreiging voor de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld”, zegt Jim Yong Kim, de voorzitter van de Wereldbank. “Deze nieuwe doelstellingen tonen hoe ernstig we dit nemen. We dwingen onszelf om meer te doen en sneller actie te nemen op het vlak van het klimaat, en we roepen de internationale gemeenschap op om dat ook te doen.”

De 200 miljard dollar komt voor ongeveer de helft van de Wereldbank zelf, de rest is afkomstig van zuster- of dochterinstellingen en van private partners.

Aanpassing

Omdat nu al miljoenen mensen te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering, zet het nieuwe plan veel meer in op de aanpassing aan die gevolgen, zoals extreem weer.

“Mensen verliezen hun leven en inkomsten door de gevaarlijke effecten van de klimaatverandering”, zegt Kristalina Georgieva, ceo van de Wereldbank. “Daarom zal de helft van de investering gericht zijn op de bouw van meer aangepaste huizen, scholen en infrastructuur en slimmere landbouw, waterbeheer en sociale vangnetten.”

Verder moet het geld gaan naar schonere energieproductie en energiebesparing, veerkrachtige steden en mobiliteitssystemen en beter landgebruik in zo’n vijftig landen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten