Klimaatakkoord kan wereldwijd 24 miljoen banen creëren

Het Klimaatakkoord van Parijs leidt niet tot banenverlies. Integendeel, het creëert banen. Tot die conclusie komt een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie. Wereldwijd kunnen er 24 miljoenen banen bijkomen.

Tegen 2030 zullen er in de meeste landen netto banen bijkomen door maatregelen als gevolg van het klimaatakkoord dat drie jaar geleden in Parijs is gesloten. “Klimaatactie is een kans om wereldwijd meer dan 24 miljoen banen te creëren”, zegt Guillermo Montt van de Internationale Arbeidsorganisatie, hoofdauteur van de studie.

Tussen de industrieën zal zich een verschuiving voordoen, voorspellen de onderzoekers. Vooral de sectoren van de bouw, productie en hernieuwbare energie zullen de werkgelegenheid zien toenemen.

Gunstig juridisch kader

Maar het klimaatakkoord van Parijs zal niet volstaan, zegt Montt. “Om de werkgelegenheid te maximaliseren moeten overheden de klimaatactie aanvullen met een gunstig juridisch kader, een consultatieproces in de samenleving, sociale bescherming, vaardigheden en een industrieel beleid om een rechtvaardige transitie mogelijk te maken.”

“In deze context mag banenverlies geen excuus zijn om dringende klimaatmaatregelen af te remmen.”

In 2015 keurden 196 landen in Parijs een 31 pagina’s tellend klimaatakkoord goed. Het omvat een reeks doelstellingen om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden.

Zo moet het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix stijgen en moet ook de energie-efficiëntie toenemen. Een transformatie van de energiesector zal een domino-effect hebben op andere sectoren, zeggen de onderzoekers.

De studie verscheen in de vakpublicatie International Labour Review.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten