Universiteit Antwerpen bekroond voor digitalisering van schrijver Beckett

De prestigieuze Modern Language Association of America kent een belangrijke prijs toe aan het Beckett Digital Manuscript Project, een initiatief van UAntwerpen. “Dit is een mooie bekroning van onze doorgedreven inspanningen om het werk van Samuel Beckett digitaal toegankelijk te maken”, zegt prof. Dirk Van Hulle.

Samuel Beckett, geboren in Ierland maar later verhuisd naar Frankrijk, won de Nobelprijs voor Literatuur in 1969. Hij schreef gedichten, romans en stukken voor theater, radio en televisie, waaronder het wereldbekende Wachten op Godot. De manuscripten van Beckett worden bewaard in meerdere bibliotheken, wat het voor onderzoekers niet gemakkelijk maakt om zijn werk uitgebreid te bestuderen. Met dat probleem maakte het Beckett Digital Manuscript Project korte metten.

Het project is een initiatief van het Centre for Manuscript Genetics (Universiteit Antwerpen), de Beckett International Foundation (University of Reading, VK) en het Harry Ransom Humanities Research Center (University of Texas, Austin, VS). “Samen maken we alle documenten die Beckett naliet, digitaal ter beschikking”, legt Dirk Van Hulle (UAntwerpen) uit. “Naast de manuscripten biedt de website ook tools aan om alle verschillende tekstversies genetisch te vergelijken en de persoonlijke bibliotheek van Beckett te doorzoeken.”

Stunning display

De Modern Language Association of America, die wereldwijd meer dan 24 000 leden (voornamelijk professoren taal- en letterkunde) telt, riep het Beckett-archief nu uit tot winnaar van de tweejaarlijkse ‘Prize for a Bibliography, Archive, or Digital Project’. De jury looft het initiatief en heeft het over “a stunning display of editorial and technical craft, combining sophisticated deployments of digital platform and apparatus with gorgeously produced and meticulously executed book-bound scholarship”.

Naast Van Hulle werken op de Antwerpse universiteit ook Pim Verhulst en Vincent Neyt mee aan het omvangrijke project. De onderzoekers zijn erg blij met de prijs. “We zijn enorm verheugd dat de technische uitvoering van het project wordt gelauwerd,” zeggen Neyt, Van Hulle en Verhulst. “Dat sterkt ons in de ambitie om de grenzen van de digitale literatuurwetenschap te blijven verleggen.”

De award zal worden uitgereikt op 5 januari in Chicago, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de MLA. Aan de prijs is een geldsom van 1000 dollar verbonden, maar het is vooral de erkenning die zowel het project als het literatuurwetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Antwerpen meer internationale bekendheid geeft.

www.beckettarchive.org

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten