‘Grounded running’ belast bewegingsstelsel veel minder dan klassieke looptechniek

Bewegingswetenschappers van de Universiteit Gent onderzochten samen met Amerikaanse en Japanse collega’s het grounded running fenomeen, een eenvoudige looptechniek die voornamelijk aan lage snelheden voorkomt. Bij grounded lopen houdt de loper op elk moment contact met de grond, en is er dus geen zogenaamde vluchtfase. Toch wordt grounded lopen niet gecategoriseerd als wandelen, omdat de knie doorbuigt op het moment dat de voet contact maakt met de grond, wat een typisch kenmerk is van een looppatroon.

Om het effect van grounded lopen op het bewegingsstelsel te onderzoeken, lieten wetenschappers van de Universiteit Gent in het Sport Science Laboratory – Jacques Rogge 30 jongvolwassenen lopen aan een relatief lage loopsnelheid (7,5 km/u) terwijl de belasting van hun bewegingsstelsel werd gemeten.

Aan de lopers werd gevraagd om naast hun natuurlijk looppatroon (met een vluchtfase) ook grounded te lopen, en dit aan eenzelfde snelheid.

Lagere belasting van het bewegingsstelsel en hoger energieverbruik

De grounded loopstijl verminderde de belasting op het bewegingsstelsel met 20 tot 35% in vergelijking met het natuurlijke looppatroon. Zo daalde de impactbelasting met 35% en de belasting op de spier-pees-gewrichtsstructuren van de benen met 20%. Een simpele aanpassing van het looppatroon zorgt dus voor enorme dalingen van de belasting.

Het energieverbruik van de loper steeg met 5% in vergelijking met natuurlijke looppatroon. Dat is vermoedelijk te wijten aan het feit dat de testpersonen het niet gewoon waren om grounded te lopen.
Maar zelfs met het verhoogde energieverbruik wordt de inspanning gezien als een matig tot intense fysieke activiteit, die aansluit bij de WGO-aanbevelingen rond gezondheidsbevordering.

Grounded lopen: minder belasting maar dezelfde gezondheidsvoordelen

 Afstandslopen is een van de meest populaire vormen van fysieke activiteit. Zo werkt het preventief tegen chronische ziekten en doet het de levensverwachting stijgen.
Aangezien een groot deel van de lopers ooit te maken krijgt met overbelastingsblessures is het beperken van de belasting voor vele lopers een prioriteit. Dit kan men doen door trager te lopen, en ook door grounded te lopen.
In het bijzonder lopers met een verhoogd risico op dergelijke blessures, zoals mensen met overgewicht en ouderen, zouden baat kunnen hebben bij de grounded loopstijl. Daarmee daalt de belasting immers aanzienlijk, maar de andere voordelen van lopen blijven behouden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten