Grote investeerders trekken weg uit fossiele brandstoffen

Er verandert steeds meer in de financiële wereld. Al meer dan duizend instellingen en bedrijven met een totale portefeuille van 8000 miljard dollar hebben zich voorgenomen hun investeringen vrij te maken van de meest vervuilende brandstoffen. 

Terwijl het politiek maar met mondjesmaat vooruitgaat, boekt de zogenaamde divestment-campagne in de financiële wereld sneller successen.  De campagne probeert investeerders over de hele wereld te overtuigen om niet langer in vuile energie te investeren – met succes.

Universiteiten

Wat startte aan verschillende universiteiten gaat steeds sneller, blijkt uit een rapport dat werd voorgesteld op de klimaattop. Vijf jaar geleden hadden 181 instellingen met een totale portefeuille van 50 miljard dollar zich bij de campagne aangesloten. Vandaag is de kaap van 1000 instellingen gerond, goed voor een totale investeringsportefeuille van 8000 miljard dollar.

“Onze publieke instellingen aanmanen om uit fossiele brandstoffen te stappen is iets dat we allemaal kunnen doen”, zegt Nicolas Haeringer van 350.org. “Of het nu gaat om onze universiteit, ons gemeentebestuur of ons pensioenfonds: we kunnen de geldkraan voor vervuilende industrieën dichtdraaien en de instellingen dwingen om betere keuzes te maken, zoals investeringen in lokale, hernieuwbare energie. Dat is iets dat we overal zien gebeuren, en een eigen momentum gekregen heeft.”

Nog meer nodig

“Het bereik en de impact van deze beweging is enorm”, zegt Boeve. “Het momentum wordt aangedreven door gewone mensen die hun financiële instellingen aanmanen om een standpunt in te nemen tegen de sector van de fossiele brandstoffen – de sector die het meest verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis.”

In een groot deel van de gevallen gaat het om religieuze (28 procent) en filantropische (18 procent) organisaties. Verder gaat het vooral om overheden, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen. Private bedrijven maken zo’n 4 procent uit van de ondertekenaars.

“De sector is een van de machtigste in de geschiedenis en de tentakels reiken tot in de machtscentra, inclusief de klimaattop in Katowice waar ze met de rode loper werden verwelkomd”, zegt Boeve. “De divestment-beweging geeft iedereen de kans om het bredere plaatje te zien en duidelijk te maken dat de klimaatverandering niet gewoon ‘gebeurt’, maar actief wordt aangezwengeld door bedrijven als Exxon en Shell, en iedereen die daarin investeert.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten