Europa bindt strijd aan met ontbossing

De Europese Commissie heeft een nieuw stappenplan klaar om de strijd tegen ontbossing op te voeren. Milieuorganisaties zijn gematigd positief, maar vragen ook om concrete wetgeving.

Bijna driekwart van alle ontbossing in de tropen wordt veroorzaakt door commerciële landbouw. De EU – de grootste invoerder van landbouwgoederen per hoofd van de bevolking – wil daarom actie ondernemen met een stappenplan. Dat komt er na aanhoudende druk door lidstaten, het Europees Parlement en ngo’s.

Zachte maatregelen

Het plan voorziet in een aantal mogelijkheden die in de volgende maanden verder verfijnd zullen worden, zoals het stimuleren van “duurzame en transparante” toeleveringsketens, meer transparantie in investeringsstromen en het smeden van partnerschapen met beboste landen om daar duurzame bosbouw en beter landbeheer te promoten.

Milieuorganisaties verwelkomen het nieuwe plan maar pleiten ook voor hardere maatregelen zoals strengere wetgeving.

“Het internationale engagement dat de EU heeft genomen ontbossing te stoppen tegen 2020 is vandaag een stuk concreter geworden”, zegt Nicole Polsterer van de bossenorganisatie Fern. “Maar de Europese actie rond ontbossing zou niet enkel mogen draaien om de promotie van duurzame ketens. De EU moet ook de import van producten verbieden die afkomstig zijn uit ontbossing. Om de belofte tegen 2020 na te komen, moeten er nieuwe wetten komen die garanderen dat de Europese productieketens vrij zijn van ontbossing en mensenrechtenschendingen.”

Voetbalveld per seconde

Hoewel 470 internationale bedrijven al beloofd hebben om ontbossing te weren uit hun productieketen, ging in 2017 nog steeds een voetbalveld bos per seconde verloren. Dat is niet alleen een ramp voor het milieu en het klimaat, maar ook een drama voor de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van het woud.

De EU heeft al wetgeving rond illegaal hout en conflictmineralen, maar er is geen specifieke wetgeving voor landbouwproducten uit gebieden die ontbost zijn. Onder meer Frankrijk, België en het Europees Parlement hebben al tot wetgevende maatregelen opgeroepen. B

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten