Verbruik van steenkool in VS op laagste peil in 40 jaar

De laatste veertig jaar hebben de VS nog nooit zo weinig steenkool verbruikt als nu. Steeds meer steenkoolcentrales gaan dicht.

Uit cijfers van de Dienst voor Energie-informatie (EIA) van de Amerikaanse overheid blijkt dat de steenkoolconsumptie in de VS dit jaar zal dalen naar 627 miljoen ton. Sinds 1979 lag dat verbruik nooit lager.

Dit jaar verbrandden de Amerikanen 4 procent minder dan in 2017 en 44 procent minder dan in 2007.

Elektriciteit

Die daling is een gevolg van het verminderde steenkoolgebruik in de elektriciteitssector, de grootste steenkoolconsument van het land.

Steeds meer steenkoolcentrales worden uit dienst genomen en vervangen door centrales op gas en hernieuwbare bronnen.

In 2007 was steenkool nog goed voor een vermogen van 313 gigawatt, verspreid over 1470 generatoren. Eind 2017 was daarvan al 55 gigawatt, verspreid over 529 generatoren, verdwenen. Dit jaar verdwijnt wellicht nog eens 14 gigawatt.

Ambitie van Trump

De cijfers staan haaks op de ambitie van de Amerikaanse president Donald Trump om net meer steenkool te gaan verbanden. Kort na zijn verkiezing eind 2016 kondigde hij aan dat hij de steenkoolsector nieuw leven wilde inblazen.

Volgend jaar komt er één relatief kleine steenkoolcentrale bij in de VS, met een vermogen van 17 megawatt. Maar ook die zal de daling van de steenkoolconsumptie niet kunnen afremmen, voorspelt de EIA.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten