Minder drinken maakt stoppen met roken makkelijker

Wie wil stoppen met roken, kan beter ook minder gaan drinken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zware drinkers die willen stoppen met roken, baat hebben bij het verminderen van hun alcoholgebruik.

Bij mensen die veel drinken, verwerkt het lichaam nicotine sneller. Alcoholgebruik verminderen kan het daarom eenvoudiger maken te stoppen met roken, zeggen onderzoekers van de Oregon State University.

In het verleden is al uit onderzoek gebleken dat mensen die nicotine sneller verwerken, vaak meer gaan roken en meer moeite hebben om te stoppen. Het vertragen van de nicotineverwerking kan daarom behulpzaam zijn, zegt Sarah Dermody, hoofdauteur van de studie.

“Stoppen met roken lukt meestal niet in één keer, mensen doen diverse pogingen”, zegt ze. “Dit onderzoek laat zien dat stevig alcoholgebruik en roken het beste tegelijkertijd behandeld kunnen worden.”

1 glas per dag

Zware drinkers roken vaak ook sigaretten. Drinken is een bekende risicofactor voor roken, en andersom ook: roken vormt een risicofactor voor drinken. De onderzoekers wilden meer weten over het verband tussen die twee.

Ze deden hun onderzoek bij 22 rokers die die hulp zochten voor hun alcoholgebruik. Ze ontdekten dat de verwerking van nicotine in het lichaam aanzienlijk trager verliep als de alcoholconsumptie werd teruggebracht van 29 gemiddeld glazen per week tot 7.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine & Tobacco Research.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten