Goede fitheid van hart en longen kan de kans op een toekomstige hartaanval doen afnemen. Dat blijkt uit een nieuwe Noorse studie.
“We hebben een sterke relatie aangetoond tussen een hoger niveau van fitheid en een lager risico op hartaanvallen en angina pectoris”, zegt onderzoeker Bjarne Nes van de Noorse Cardiac Exercise Research Group (CERG).
De onderzoekers volgden de proefpersonen negen jaar lang. Zelfs bij mensen die gezond leken, bleken de 25 procent meest fitte deelnemers de helft minder risico te lopen dan de minste fitte 25 procent, zegt Nes.
Tien jaar
Tussen 2006 en 2008 maten de onderzoekers de fitheid van hart en longen bij 4527 mannen en vrouwen. Geen van hen had hartproblemen, kanker of een hoge bloeddruk. Gezien hun gezondheid op dat moment zouden ze in de tien jaar daarna weinig risico moeten lopen op cardiovasculaire problemen.
Toch kregen 147 deelnemers een hartaanval of de diagnose angina pectoris voor 2017. Deze problemen wezen erop dat de kransslagaders in het hart vernauwd of geblokkeerd waren.
Op grond van de verzamelde data constateerden de onderzoekers dat het risico op deze problemen afneemt als de fitheid van de patiënt toeneemt.
Zuurstofopname
In de studie werd de fitheid gemeten op basis van de maximale zuurstofopname. Bij eerdere studies gebeurde dat meestal op basis van minder precisie berekeningen of rapportage door deelnemers zelf. “De maximale zuurstofopname is de meest precieze manier om iemands conditie vast te stellen”, zegt Nes.
Het lichaam heeft zuurstof nodig voor metabolische processen die energie creëren voor de spieren. “We weten dat mensen met een lage zuurstofopname een hoger risico lopen op voortijdig overlijden en hart- en vaatziekten. Onze studie toont aan dat een slechte conditie een onafhankelijke risicofactor is voor hart- en longproblemen, zelfs onder gezonde vrouwen en mannen die relatief fit zijn.”
De onderzoekers raden aan om fysieke training te gebruiken als preventief medicijn. Regelmatige beweging tot een punt waarop je buiten adem bent, is volgens hen een effectieve strategie om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
De studie is gepubliceerd in het European Heart Journal.