Ontwikkelingsland Bangladesh kent aanzienlijke economische groei – door Naimul Haq

De snelle economische ontwikkeling in Bangladesh heeft de regerende coalitie van de Awami Liga in Bangladesh aan een ongekende winst geholpen bij de recente parlementsverkiezingen, zeggen analisten.

Niet eerder kwam het voor dat een partij met zo’n grote marge de verkiezingen won. De Awami Liga (AL) haalde 96 procent van de zetels in het parlement binnen op 30 december.

De groei in het Zuid-Aziatische land is die van veel ontwikkelingslanden voorbij. “Bangladesh kent een recordgroei van 7,86 procent, het hoofd per inkomen van de bevolking is gestegen naar 1751 dollar, de export heeft een bedrag van 42 miljard dollar per jaar bereikt.

Ook met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ligt het land goed op koers”, zegt Abu Ahsan Mohammad Shamsul Arefin Siddique, voormalig plaatsvervangend rector van de Universiteit van Dhaka. De meeste mensen zien die ontwikkeling en kiezen op basis daarvan hun leiders, zegt hij.

Kledingindustrie

Volgens de Wereldbank kan Bangladesh ook dit jaar rekenen op economische groei, naar schatting tussen 6,5 en 7 procent. De belangrijkste aanjagers van de groei zijn de export, en met name de kledingindustrie, en de dienstensector.

Ook Munira Khan, een bekende verkiezingsanalist, zegt dat het volk voor de AL heeft gekozen omdat het wil dat de sociale en economische ontwikkeling uit het recente verleden doorgaat. “En het is ook zo dat degenen die voor de AL hebben gestemd, willen dat de geest van de bevrijdingsmacht aan het bewind blijft.” De AL streed in de jaren 1970 voor onafhankelijkheid van West-Pakistan (nu Pakistan).

Door de verkiezingszege gaat sjeik Hasina haar derde termijn in als premier van Bangladesh.

Geen oppositie

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat het land de armoede tussen 2010 en 2016 aanzienlijk heeft teruggedrongen. Sinds 2016 gaat dat iets trager. Naar verwachting zal Bangladesh rond 2021 de status van middeninkomensland bereiken. De regering heeft ook beloofd de economische ontwikkeling te stimuleren door de energiecapaciteit in het land sterk te verhogen.

De regering-Hasina heeft in de afgelopen jaren grote economische vooruitgang geboekt. De premier  kreeg internationaal ook erkenning voor haar rol in de opvang van vervolgde Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ze zette de deur open voor meer dan een miljoen Rohingya’s.

De winst van de Awami Liga kwam niet als een verrassing voor de critici van de regering. “We hadden verwacht dat de AL zou winnen, maar niet met zo’n overmacht”, zegt Sharmin Murshid, hoofd van Brotee, een ngo voor sociale verandering.

“Het zal een uitdaging zijn voor de regering om in de komende vijf jaar te regeren zonder oppositie. Als er geen oppositie is, is er ook nauwelijks kritiek. En zonder kritische geluiden kan politiek lastig worden”, constateert ze.

Ongeregeldheden

Na de verkiezingen stelde de oppositiepartij BNP dat er sprake was van geweld en ongeregeldheden bij stembureaus en dat dat invloed gehad kan hebben op de uitslag. Ook heerste ongeloof over het grote verlies van de BNP, een partij die bij vorige verkiezingen veel meer aanhang wist te verwerven.

Aangezien de regering veel vertrouwen geniet en een mandaat heeft van het volk, zegt Murshid, moet zij onderzoek doen naar de veronderstelde ongeregeldheden bij de verkiezingen. “Dat zou de huidige regering geloofwaardiger maken.”

De premier heeft inmiddels aangekondigd dat de Kiescommissie een onderzoek zal instellen. Commissielid Begum Kabita Khanam zegt echter dat de verkiezingen “grotendeels naar tevredenheid” zijn verlopen. “Maar bij sommige stembureaus waren inderdaad klachten over ongeregeldheden, en die worden nu onderzocht.”

De Kiescommissie heeft tot op heden geen bewijs in handen over misstanden, voegt Khanam eraan toe. Ook de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking (SAARC) en het Verkiezingsmonitoringforum, twee onafhankelijke entiteiten, noemen de verkiezingen “vreedzaam” en “georganiseerd”.

Nieuwe generatie

Abdur Rashid, een politiek analist en gepensioneerd majoor-generaal, constateert eveneens dat de verkiezingen geloofwaardig zijn verlopen. “Mensen konden onafhankelijk stemmen, zonder angst. Bij de meeste stembureaus heerste een vreedzame sfeer en mensen waren in een goede stemming.”

“Ik denk dat de AL de eer moet krijgen voor het herstellen van de waardigheid en identiteit van een nieuwe generatie in de geest van de bevrijding in 1971. De leiders van de BNP daarentegen hadden propaganda gelanceerd tegen de bevrijdingskrachten in een poging verdeeldheid te zaaien in het land. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de AL zoveel steun heeft verworven, naast de economische ontwikkeling van de afgelopen jaren uiteraard.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten