Jonge Egyptenaar dolgelukkig met Geelse prothese

Samuel Moudi, een jonge Egyptenaar zag zijn leven drastisch veranderen toen hij bij een verkeersongeval een been verloor. De prothese die hij kreeg, zorgde voor veel problemen. Maar toen kwam hij in contact met Kris Huybrechts, een Vlaming die met zijn organisatie “Live is beautiful” probeert het leven van de plaatselijke bevolking in El-Tod, niet ver van Luxor te verbeteren. Hij nam contact op met de opleiding Orthopedie van Thomas More in Geel. Vier studenten gingen in het kader van hun bachelorproef aan het werk, één van hen trok naar Egypte om de juiste maten te meten. De studenten bezorgden Samuel niet alleen een perfect passende prothese, maar ook een nieuw leven.

Live is beautiful

De hulporganisatie Live is beautiful van Kris Huybrechts uit Hemiksem heeft haar thuisbasis in El-Tod aan de oostelijke oever van de Nijl op 23 km van het oude centrum van Luxor.  De organisatie probeert vooral om straatarme kinderen degelijk onderwijs te geven en steunt hun gezinnen met o.a. voedselpakketten en kledij. Live is beautiful bouwde er ook een gemeenschapshuis Rababah. De organisatie werkt uitsluitend met giften, met de opbrengst van initiatieven en door de inspanningen van vele vrijwilligers.

Een prothese voor Samuel

Voor elk probleem dat zich aandient, probeert Kris Huybrechts een oplossing te vinden. En dus liet hij ook Samuel Moudi niet in de kou staan. De jonge Egyptenaar werd het slachtoffer van een verkeersongeval. De verwondingen aan zijn onderbeen waren zo erg dat het moest geamputeerd worden. Hij had het geluk dat hij via de verzekering een prothese kreeg, maar die prothese paste niet zoals het hoorde. Hij had niet minder dan veertien stockings nodig en hij had veel pijn. Stockings zijn kousen die over een stomp getrokken worden om een ruimte op te vullen. Om Samuel te helpen contacteerde Kris Huybrechts de opleiding Orthopedie van de Thomas More-hogeschool in Geel.

Even snel de maat nemen in Egypte

Tahnee Smolders (Kapellen), Ine De Smedt (Hasselt), Adelien Denys (Leuven) en Anna Goris (Herentals), vier studenten van de afstudeerrichting Orthopedische Technologie trokken zich het lot van Samuel aan en beslisten om voor hem een nieuwe prothese te maken in het kader van hun bachelorproef. Een correcte maatname is heel belangrijk om een goed passende prothese te kunnen maken. En dus trok Ine De Smedt, die al een opleiding kinesitherapie achter de rug had in september 2017 naar Luxor om er een week vrijwilligerswerk te doen als kinesitherapeut. In die week ontmoette ze Samuel Moudi en verzamelde alle informatie die de studenten nodig hadden om de nieuwe prothese te maken. “Dat was echt niet gemakkelijk, blikt Ine terug, “De taal zorgde voor een grote barrière en ik moest rekening houden met de beperkte middelen die er ter beschikking waren. Maar het was heel duidelijk dat Samuel hunkerde naar een oplossing. Hij had wonden, leed pijn en kon zonder krukken nergens komen. Het drukte zwaar op zijn sociale en professionele leven. Voor hem kon het niet snel genoeg gaan. Ik heb hem zo goed en zo kwaad als het ging uitgelegd hoe de prothese er zou uitzien en hem ook voorzichtig verteld dat het nog wel een jaar zou duren voor hij ze zou krijgen”.

Met de informatie van de maatname gingen de vier studenten aan de slag en maakten ze een perfect passende prothese, die Samuel onlangs door Kris Huybrechts overhandigd kreeg. Hij arriveerde met zijn vriendin in El-Tod na een treinreis van bijna veertien uur, was heel moe, maar ging overgelukkig en met een brede smile terug naar huis. Maar eerst legde hij met zijn vriendin een definitieve datum voor hun huwelijk vast. Ze nodigden prompt Kris uit om daarbij aanwezig te zijn.

Niet de eerste keer

De opleiding Orthopedie is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Ook de voorbije jaren heeft de samenwerking met Kris Huybrechts en met dr Nehad Nasr El Din van het Belgische – Egyptische Huis van de Gezondheid Dar Al Shifa in hartje Luxor ervoor gezorgd dat enkele Egyptenaren een passende orthese of prothese kregen, wat hun leven een heel positieve wending gaf. Niet alleen de Egyptenaren deden er hun voordeel mee. Ook voor de studenten was het telkens een geweldige ervaring. Het is een heel moeilijke klus om over de grenzen heen een degelijk en vooral passend hulpmiddel te voorzien. Maar het geeft de creativiteit van de studenten een enorme boost. Het scherpt hun verantwoordelijkheidsgevoel aan en ze steken met plezier een tandje bij.

Meer via www.liveisbeautiful.be


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten