Brusselse onderzoeker voorgedragen als archeoloog van het jaar in Groot Brittannië

Het Britse tijdschrift Current Archaeology heeft VUB-wetenschapper Christophe Snoeck genomineerd als archeoloog van het jaar. Christophe Snoeck krijgt deze eer voor het onderzoek dat hij deed naar de oorsprong van Stonehenge. In zijn studie vond hij een methode uit om de geografische oorsprong te bepalen van gecremeerde botten via strontium isotopen.

Stemmen kan nog tot 11 februari. https://bit.ly/2CpKTZQ

In Groot Brittannië heeft de studie naar de gecremeerde doden op het terrein van Stonehenge veel indruk gemaakt. Dit wetenschappelijke pionierswerk werpt een nieuw licht op de oorsprong van de mensen die bij Stonehenge begraven liggen, en hoe ver zij vijfduizend jaar geleden wilden reizen om naar Stonehenge te komen.

De wetenschap achter de studie werd door Christophe Snoeck ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford. Daar onderzocht hij de structurele en isotopische veranderingen tijdens de crematie en hoe ze kunnen worden bestudeerd in archeologische contexten. Zijn bevindingen hebben de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de archeologische duiding van gecremeerde resten.

Christophe is FWO-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en de Wetenschappelijke coördinator van het CRUMBEL-project (Crematies, Urnen and Mobiliteit: Ancient Population Dynamics in België).

Het complete onderzoek naar de oorsprong van Stonehenge is ook genomineerd als onderzoekproject van het jaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten