Overwinning voor het milieu: geen skipistes in Bulgaars werelderfgoed

Het Bulgaarse natuurpark en Unesco-werelderfgoed Pirin mag niet ten prooi vallen aan de bouwwoede van promotoren. Dat heeft de hoogste Bulgaarse rechtbank beslist, in een grote overwinning voor het Wereldnatuurfonds (WWF) en andere ngo’s. 

De Bulgaarse regering wilde bijna de helft van het eeuwenoude woud, waar wolven en beren wonen, openstellen voor houtkap en de aanleg van nieuwe skipistes en liften. De beslissing was van bij het begin controversieel en kreeg felle tegenstand van internationale ngo’s en lokale organisaties. 

Nu maakt de hoogste administratieve rechtbank van Bulgarije een einde aan een lange juridische strijd: het plan van de regering wordt teruggefloten, en tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. Het hof baseert zich op de wet rond Beschermde Gebieden die stelt dat “enkel onderhoud, geen constructie van nieuwe sportfaciliteiten” kunnen in de nationale parken. Het verwijst ook naar andere Bulgaarse wetgeving en rechtspraak door het Europees Hof.

“Deze beslissing van het hof bevestigt waar het Wereldnatuurfonds en andere milieuorganisaties al de hele tijd op hameren: dat de plannen om Pirin te openen voor skipistes en houtkap illegaal zijn”, zegt Katerina Rakovska, van het Wereldnatuurfonds in Bulgarije. “We denken dat er druk zal blijven in de toekomst om te bouwen in Pirin, maar we werken samen met de lokale gemeenschappen om te verzekeren dat zij mee profijt kunnen halen uit een van de meest unieke Europese plekken, op een duurzame manier.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten