Belgische onderzoekers boosten ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen door megabody-technologie

Prof Dr Jan Steyaert van de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) pakken uit met een nieuw type synthetische antistoffen die luisteren naar de naam megabodies.

Zijn team maakte NANObodies, die 20 jaar geleden aan de VUB ontdekt werden, vele malen groter (MEGAbodies) zodat ze ook zichtbaar zijn in de cryo-elektronenmicroscoop en zo gebruikt kunnen worden om de eiwitten waaraan ze binden in kaart te brengen. Eiwitten zijn de belangrijkste functionele bouwstenen van elke levende cel. De combinatie van deze innovatieve megabody technologie en het gebruik van de cryo-elektronenmicroscoop maken het nu mogelijk om de structuur van quasi elk eiwit tot op atomair niveau te ontrafelen. Zo kan het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk versneld worden.

Het nut en belang van de megabodies werden aangetoond in samenwerking met het team van Radu Aricescu, verbonden aan het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Door het succesvol gebruik van de megabodies technologie kwamen zij tot baanbrekende nieuwe inzichten in de samenstelling van functionele mechanismes van de menselijke GABAA-receptoren waarop gekende geneesmiddelen zoals Xanax en Valium inwerken. Deze inzichten laten onder meer toe om de negatieve bijwerkingen van deze veelgebruikte medicatie weg te werken.

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in twee artikels in hetzelfde nummer van het meest prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten