Rotsen in de Noordzee kunnen gigantische batterij worden

Rotsen op de bodem van de Noordzee hebben een groot potentieel voor energie-opslag. Britse onderzoekers denken dat het mogelijk is om er perslucht op te slaan waarmee later turbines worden aangedreven.

De windmolenparken op de Noordzee leveren volop energie, maar doen dat niet in een gestage stroom. Bovendien is ook de vraagzijde variabel: in de wintermaanden is er meer behoefte aan energie dan in de zomer. Daarom wordt er volop gezocht naar manieren om overtollige energie op te slaan, om die vervolgens tijdens vraagpieken aan te boren.

Batterij in rotsen

Ingenieurs en wetenschappers van de Universiteiten van Edinburgh en Strathclyde onderzochten of rotsen op de zeebodem daarbij kunnen helpen. Daarbij wordt perslucht onder hoge druk in de poreuze zandsteen gepompt, ook wel compressed air energy storage of CAES genoemd.

Als windmolenparken meer energie produceren dan er nodig is, wordt daarmee een motor aangedreven die lucht samendrukt en opslaat in de zandsteen op de zeebodem. Als de energie later nodig is, drijft perslucht een turbine aan om extra stroom op het net te krijgen. Het principe is al met succes getest in diepzeegrotten in de VS en Duitsland.

Januari en februari

Uit de Britse berekeningen in Nature Energy blijkt dat de het potentieel van de Noordzee groot genoeg is om anderhalf keer genoeg energie op te slaan voor de piekmaanden januari en februari in het hele Verenigd Koninkrijk.

De technologie is prijzig, maar wordt een stuk efficiënter als de boringen dichtbij de windmolenparken gevestigd worden, waardoor minder dure diepzeekabels nodig zijn.

“Deze methode kan het mogelijk maken om hernieuwbare energie op te slaan in te zomer en te bewaren voor koude winternachten”, zegt Julien Mouli-Castillo van de School of GeoSciences aan de Universiteit van Edinburgh. “Ze kan een relatief dure maar werkbare optie vormen om de aanvoer van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk te garanderen en gelijkmatig over de seizoenen te verdelen. Meer onderzoek is nog nodig om het proces te verfijnen en de kosten te doen dalen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten