Gezonde lucht is goed voor je humeur

Gezonde lucht leidt mogelijk tot een toename van geluksgevoelens, zeggen onderzoekers van het Massachusettts Institute of Technology (MIT). Ze komen tot hun conclusie na een onderzoek in China, dat al jaren kampt met problematische luchtkwaliteit in veel steden.

Onderzoekers van de Hong Kong University toonden eerder al aan dat luchtvervuiling jaarlijks leidt tot 1,1 miljoen voortijdige overlijdens in China. Onderzoekers van het MIT vermoeden nu dat de luchtkwaliteit ook invloed heeft op het geluksgevoel van stedelingen.

Ze gebruikten real time data van sociale media om erachter te komen hoe veranderende niveaus van vervuiling invloed hebben op het geluksgevoel van mensen in 144 Chinese steden. Met een algoritme op basis van machine learning analyseerden ze 210 miljoen tweets op het Chinese sociale netwerk Sina Weibo. Het algoritme herkende daarbij de geuite gevoelens in de tweet. Die data werden gekoppeld aan gegevens over het weer en fijnstofconcentraties in de lucht.

Vrouwen gevoeliger dan mannen

De onderzoekers constateerden een duidelijke negatieve correlatie tussen vervuiling en positieve emoties. Ook bleek dat vrouwen zich gevoeliger toonden voor vervuiling dan mannen. Hetzelfde gold voor mensen met een hoog inkomen.

Ondanks een jaarlijkse economische groei van 8 procent steeg het geluksgevoel van Chinese stadsbewoners in de afgelopen jaren minder dan verwacht. Behalve inadequate openbare diensten, stijgende huizenprijzen en zorgen over voedselveiligheid, speelt ook luchtvervuiling daarin een rol, zegt Siqi Zheng, onderzoeksleider en faculteitsdirecteur van het MIT China Future City Lab.

“Uit eerder onderzoek is al gebleken dat luchtvervuiling schadelijk is voor de gezondheid, cognitieve prestaties, arbeidsproductiviteit en schoolresultaten. Maar er is dus een nog bredere impact op het sociale leven en gedrag van mensen”, zegt ze.

Om te ontsnappen aan sterke vervuiling verhuizen mensen soms naar schonere steden of gebouwen, ze kopen gezichtsmaskers en luchtzuiveringsapparaten en komen minder buiten.

Het onderzoek is verschenen in Nature Human Behaviour.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten