Voor meer dan 145.000 kinderen van Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar begint een nieuw schooljaar. Unicef bouwde voor hen 1600 leercentra in opvangkampen in Bangladesh waar nog steeds een miljoen vluchtelingen verblijven.
Door middel van humanitaire hulp kon de VN-kinderfonds Unicef een netwerk van 1600 leercentra uitbouwen in de verschillende vluchtelingenkampen in Zuidoost-Bangladesh.
145.000 kinderen van Rohingya, die hun geboorteland Myanmar moesten ontvluchten na een uitbarsting van geweld, hebben hierdoor terug toegang tot onderwijs.
De uiteindelijke bedoeling van Unicef is om nog dit jaar in totaal 2500 schooltjes in de kampen te openen en 260.000 kinderen te bereiken. Zij krijgen les van 5000 leerkrachten en vrijwilligers.
De draad oppikken
“Dit jaar gaan we de inspanningen verhogen zodat we meer kinderen dan ooit kunnen bereiken met kwalitatief onderwijs”, zegt Edouard Beigbeder, Unicef-verantwoordelijke in Bangladesh.
Een van de leerlingen die terug naar school gaat is Minara (11). Zij zat tot het vierde leerjaar op school in Myanmar en kan de draad nu weer oppikken. “Ik ben heel blij, het is hier leuk”, zegt ze.
Een ander kind is Motalab, een blinde jongen van twaalf, en een van de zeshonderd kinderen met een handicap die terug naar school kunnen. Sinds hij weet dat hij naar school mag gaan, is hij veel vrolijker, zegt zijn moeder. Motalab houdt van poëzie en krijgt terug meer zelfvertrouwen om zelfstandig naar buiten te gaan.
Trauma
“Veel kinderen lijden nog onder het trauma dat ze hebben opgedaan door schotwonden of het zien van extreem geweld”, zegt Iffat Farhana, Onderwijsverantwoordelijke van Unicef in Cox’s Bazar. “Al deze kinderen hebben recht op onderwijs. Enkel zo kunnen ze volwaardig uitgroeien en hun volledige potentieel benutten.”
Unicef zal met een apart programma ook inzetten op jongeren tussen 15 en 18 jaar, een groep die tot nu geen enkele vorm van onderwijs krijgt in de opvangkampen. In een Unicef-rapport van vorig jaar werd gewaarschuwd dat deze tieners zonder ingrijpen een verloren generatie dreigen te worden.
Er wonen naar schatting 500.000 Rohingya-kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen in Bangladesh. 300.000 van hen zijn drie tot veertien jaar oud. Naar schatting 700.000 Rohingya ontvluchtten geweld en vervolging in Myanmar eind 2017. Dat brengt hun totale aantal in de opvangkampen op een miljoen mensen.