7 op 10 Belgen zijn voorstander van robots en AI

Robotisering, automatisering en artificiële intelligentie zijn brandend actueel en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Uit een nieuwe bevraging van de Vrije Universiteit Brussel blijkt nu dat de meeste Belgen intelligente technologieën omarmen en zien als een hulpmiddel in hun dagelijkse leven.

Slechts een minderheid gelooft ook dat robots menselijke relaties of eigenschappen kunnen invullen, zoals vriendschap. De resultaten worden bekend gemaakt in de aanloop naar de boeklancering van “Homo Roboticus”, waarin meer dan vijftig VUB-wetenschappers hun antwoord geven op prangende vraagstukken over hoe robots en mens kunnen samenleven. Onder andere prof. Michel Maus, prof. Ann Jacobs, prof. Romain Meeussen en prof. Bram Vanderborght werkten mee aan het boek.

Het project “Homo Roboticus” werd vorig jaar binnen de VUB opgericht om vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines en onderzoek na te denken over de relatie tussen mens, robotica en articifiële intelligentie in de samenleving. Begin februari wordt ook het gelijknamig boek gelanceerd – dat onder meer ingaat op vragen als ‘kan ik een robot als collega krijgen’ of ‘kan ik verliefd worden op een robot’ – en daarom peilde de VUB bij meer dan 1000 belgen naar hoe zijn tegenover robotica en AI staan.

Wat blijkt? De meerderheid vindt robots en AI een goede zaak omdat ze routinetaken op het werk of in het huishouden kunnen overnemen. Ruim 8 op de 10 vinden robots zelfs noodzakelijk om taken te doen die te gevaarlijk of zwaar is voor mensen. Meer dan de helft denkt ook dat een robot zijn job kan uitvoeren. Tegelijk vrezen ook 2 op 3 Belgen dat er door robots en AI er meer jobs zullen verdwijnen dan er nieuwe zullen bijkomen.

Menselijke factor

Verder is ruim de helft van de Belgen geen voorstander van het idee dat robots of AI zelf een waardeoordeel moeten vellen. Slechts 1 op 3 gelooft dat er ooit diepe vriendschappen kunnen ontstaan tussen mens en robot. Een kwart geeft daarentegen aan dat hij wel bevriend zou kunnen zijn met een robot, op voorwaarde dat die emoties herkent en kan tonen. 4 op 10 denken dat robots een slechte invloed op kinderen kunnen hebben. Een derde van de ondervraagden vindt dat seks met een robot gelijk staat aan overspel. Tot slot willen de bevraagden ook dat robots en AI hun privacy respecteren: slechts 31% vindt dat robots die in hun huis aanwezig zijn de informatie die ze daar verzamelen mogen delen met derden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten