3 verpleegsters maken van zieke en premature babies kleine superhelden

Verpleegsters Bieke, Eva en Tine maakten een dagboekje voor zieke pasgeborenen of premature babies die extra intensieve zorgen nodig hebben. In hun ‘Dagboek van een kleine superheld’ kunnen hun ouders en verpleegkundigen schrijven over de dag van hun superheld.

“Zo kunnen ze mooie herinneringen creëren”, vertellen ze, “En we hopen dat onze dagboekjes steun bieden tijdens deze moeilijke periode”.

“De geboorte van een baby moet immers een prachtig moment zijn in het leven van elke ouder maar wanneer je kindje te vroeg wordt geboren, komt hier veel angst en stress bij kijken. Je kleinste superheld ligt soms maanden op de neonatologie en voor de meeste ouders is dit een heel bange periode”

“Daarom moedigen we ouders aan om zelf in het dagboekje neer te pennen wat ze willen en schrijven we zelf als verpleegkundige ook regelmatig een verslagje over hun kindje neer. Zo proberen we toch een mooie herinnering mee te geven aan de ouders”.

Vereniging voor Kleine Superhelden

In 2015 richtten Bieke, Eva en Tine de vzw ‘Vereniging voor Kleine Superhelden’ op. “We wilden net dat ietsje extra betekenen voor deze kleine superhelden.” En om dit te realiseren, ontwikkelden ze dagboekjes waarin verpleegkundigen en ouders kunnen schrijven over de dag van hun superheld en de grote sprongen vooruit. Er is plaats voorzien voor foto’s, hand- en voetafdrukken en ook gewicht en lengte worden in een curve weergegeven. 

De Vereniging voor Kleine Superhelden schenkt gratis deze dagboekjes aan alle kindjes die op de afdeling neonatologie moeten verblijven. De vereniging is ondertussen al in meerdere ziekenhuizen actief.

“Ouders zijn erg enthousiast en vinden veel steun aan het dagboekje van hun held die ze vaak gedurende lange tijd moeten achterlaten in het ziekenhuis”, vertellen ze.

Dagboek+

Naast het ‘Dagboek van een kleine superheld’ werd er ondertussen ook een dagboekje ‘Welkom kleine superheld’ gemaakt voor elk kindje dat geadopteerd wordt in Vlaanderen. “Zo hebben hun adoptie-ouders ook een tastbaar aandenken aan de eerste dagen van hun prille leven”

De vereniging schenkt het dagboekje ‘Welkom kleine superheld’ aan alle kindjes die in Vlaanderen ter adoptie worden afgestaan. Adoptiehuis zorgt ervoor dat elk kindje dat wordt afgestaan ter adoptie in Vlaanderen dit dagboekje meekrijgt. “En daar zijn we heel trots op!”.

Ook het dagboekje ‘Mijn verhaal’ werd gecreëerd voor alle Sterrenkindjes waarvan ouders helaas veel te snel afscheid moeten nemen. “Wanneer een kindje tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte komt te overlijden blijven de ouders met een enorme leegte achter. Vaak gebeurt dit heel plots en ben je als ouder volledig van de kaart. Met ons dagboekje proberen we toch een mooie herinnering mee te geven aan de ouders”

foto: Inne Thielemans

Meer weten? Kijk eens op kleinesuperhelden.be of op Facebook

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten