4/5 Belgen vindt dat holebi’s en transgenders leven moeten kunnen leiden zoals ze zelf willen

Uit onderzoek van çavaria in het kader van het Europese project ‘Call it Hate’ blijkt dat 4/5 van de Belgen vindt dat LGBT’s* hun leven moeten kunnen leiden zoals ze zelf willen. De Belg erkent ook dat haatmisdrijven een grotere impact hebben dan andere misdrijven. De mate van empathie voor slachtoffers van LGBT-foob geweld hangt af van de situatie en tot welke groep de slachtoffers behoren.

Positieve evolutie

“De positieve evolutie in de attitudes van de Belgen tegenover LGBT’s wordt bevestigd en dat is goed nieuws”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “We zien doorheen het onderzoek wel een duidelijke hiërarchie. Er is respectievelijk het meest sympathie voor hetero’s, lesbiennes, homomannen, bi’s en tenslotte transgenders.” Een constante doorheen het onderzoek is dat vrouwen positiever staan tegenover holebi’s en transgenders dan mannen.

‘Call it Hate’

Het project ‘Call it Hate’ zoekt naar manieren om de aangiftebereidheid voor LGBT-foob geweld te verhogen en secundaire victimisatie te voorkomen. “Veel slachtoffers gaan niet naar de politie en een van de redenen daarvoor is dat ze denken dat wat hen overkomt niet erg genoeg is of dat hun omgeving of de politie denken dat ze overdrijven”, legt Borghs uit. “Negatieve reacties uit de omgeving of van hulpverleners hebben een nefast effect op slachtoffers. Ze worden als het ware een tweede keer slachtoffer.”

Zelf gezocht

Het merendeel van de Belgen beseft dat haatmisdrijven een grotere impact hebben op slachtoffers dan andere misdrijven. “De plaats waar een misdrijf zich afspeelt beïnvloedt de houding van de Belg wel. Zo is er minder empathie voor LGBT’s die het slachtoffer worden van geweld als ze deelnemen aan de pride, als ze dronken op café zitten, of transgenders die als sekswerker aan de slag zijn”, verklaart Borghs. “Dat neigt een beetje naar het ‘je hebt het zelf gezocht’-argument en dat is verontrustend.”

Campagne

België is een van de tien landen die deelnemen aan het ‘Call it Hate’-project. De resultaten van de andere landen worden op een later moment onderling vergeleken. Çavaria gaat nu aan de slag met de resultaten om tot een campagne te komen die de aangiftebereidheid bij slachtoffers van LGBT-foob geweld verhoogt en het risico op secundaire victimisatie verlaagt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten