Economische toekomst Afrika is veelbelovend

Economische groei en toegenomen investeringen leiden tot optimisme bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB). Voorzitter Akinwumi Adesina van de AfDB noemde de toekomst van het continent gisteren “veelbelovend”.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank verwacht dit jaar een reële groei van het Afrikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 4 procent, en met 4,1 procent in 2020.

Tijdens een bijeenkomst met diplomaten in Abidjan wees Adesina op het herstel van de prijzen van basisproducten die voor Afrika belangrijk zijn en toenemende investeringen in infrastructuur.

Er liggen volgens hem aanzienlijke economische kansen op het continent. Zo werd in maart vorig jaar overeenstemming bereikt over de Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AfCFTA), de grootste vrijhandelszone ter wereld. De AfCFTA, die zich uitstrekt over het gehele continent, kan volgens Adesina op termijn leiden tot een groei van de handel in Afrika met 100 procent.

Geen hulp maar investeringen

Om de zone tot een succes te maken, investeerde Afrikaanse Ontwikkelingsbank meer dan een miljard dollar in handelsfinanciering in Afrika. Ook ging er 1 miljard dollar naar Afreximbank, de Afrikaanse export- en importbank, inclusief 650 miljoen voor handelskredieten en 350 miljoen voor verzekeringen.

De vrije beweging van mensen op het continent is volgens Adesina een andere aanjager van ontwikkeling. “We moeten alle barrières afbreken die de vrije beweging van mensen op het continent hinderen, vooral die voor werknemers. Dat is essentieel om investeringen te stimuleren.”

In het recent verschenen rapport Africa-to-Africa Investment, wijst de bank op de toegenomen, grensoverschrijdende investeringen binnen Afrika. Vorig jaar bedroegen die 12 miljard dollar, in 2010 was dat nog slechts 2 miljard dollar.

“Afrika zal zich niet ontwikkelen door hulp, maar door investeringen”, zei Adesina. Tijdens het Africa Investment Forum afgelopen november in Johannesburg, zei hij, werden in twee dagen tijd 49 investeringsdeals gesloten, met een totale waarde van 38 miljard dollar.

Elektrificatie

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank wees enkele jaren geleden vijf prioriteiten aan: het aanleggen van elektriciteit, voedselvoorziening, industrialisering, (markt)integratie en het verbeteren van de levenskwaliteit in Afrika.

De aandacht voor die prioriteiten heeft volgens Adesina al vruchten afgeworpen. In 2018 werden 4,5 miljoen mensen aangesloten op elektriciteitsnetwerken. Bijna 20 miljoen mensen kregen toegang tot verbeterde landbouwtechnologie en 1,1 miljoen mensen profiteerden van investeringen in de industrie. Ook profiteerden miljoenen mensen van verbeterde vervoersmogelijkheden en sanitaire voorzieningen.

Adesina zegt toe te willen naar universele aansluiting op elektriciteitsnetwerken, en volledige zelfvoorziening op het gebied van voedsel voor Afrika.

De prioriteiten van de AfDB sluiten aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en de Agenda 2065, de Afrikaanse ontwikkelingsagenda voor de komende vijftig jaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten