Ex-stropers worden natuurbeschermers

Russische ex-stropers beschermen de sneeuwluipaard aan de Russisch-Mongoolse grens. De voormalige jagers krijgen een opleiding en een loon, als de dieren floreren.

In de dorpjes op de grens van Rusland en Mongolië is de werkloosheid groot. Bewoners van de gebieden overleven door vee te houden en te jagen. Daardoor hebben ze veel kennis over sneeuwluipaarden en de omgeving waarin ze leven.

Die kennis wordt nu ingezet voor de bescherming van de met uitsterven bedreigde soort. Ex-stropers die willen meewerken, krijgen hierdoor ook een inkomen. In eerste instantie moesten ze samen met WWF een heel gebied vrijmaken van honderden valstrikken. Daarna plaatsten ze wildcamera’s om de dieren te fotograferen en ze op de voet te volgen. “Zoals we verwacht hadden, zijn de lokale bewoners perfect in staat sporen van sneeuwluipaarden te vinden en hun routes te volgen”, zegt Alexander Karnaukhov van WWF-Rusland.

Unieke beelden

Als de sneeuwluipaardbeschermers een jaar lang een dier in goede gezondheid op camera kunnen vastleggen, krijgen ze van WWF een bedrag dat gelijk staat aan de verkoop van één sneeuwluipaardenhuid. De beschermers volgen ieder een aantal individuele dieren.

De foto’s die WWF-Rusland door dit project verzamelt zijn ook uniek, want sneeuwluipaarden zijn nachtdieren die zich niet vaak overdag laten zien.

De sneeuwluipaard wordt bedreigd door de veeteelt die aanzienlijke delen van het jachtgebied van het dier inneemt, stroperij (voor de prachtige pels) en de versnippering van zijn leefgebied door mijnbouw en verstedelijking.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten