Russische ex-stropers beschermen de sneeuwluipaard aan de Russisch-Mongoolse grens. De voormalige jagers krijgen een opleiding en een loon, als de dieren floreren.
In de dorpjes op de grens van Rusland en Mongolië is de werkloosheid groot. Bewoners van de gebieden overleven door vee te houden en te jagen. Daardoor hebben ze veel kennis over sneeuwluipaarden en de omgeving waarin ze leven.
Die kennis wordt nu ingezet voor de bescherming van de met uitsterven bedreigde soort. Ex-stropers die willen meewerken, krijgen hierdoor ook een inkomen. In eerste instantie moesten ze samen met WWF een heel gebied vrijmaken van honderden valstrikken. Daarna plaatsten ze wildcamera’s om de dieren te fotograferen en ze op de voet te volgen. “Zoals we verwacht hadden, zijn de lokale bewoners perfect in staat sporen van sneeuwluipaarden te vinden en hun routes te volgen”, zegt Alexander Karnaukhov van WWF-Rusland.
Unieke beelden
Als de sneeuwluipaardbeschermers een jaar lang een dier in goede gezondheid op camera kunnen vastleggen, krijgen ze van WWF een bedrag dat gelijk staat aan de verkoop van één sneeuwluipaardenhuid. De beschermers volgen ieder een aantal individuele dieren.
De foto’s die WWF-Rusland door dit project verzamelt zijn ook uniek, want sneeuwluipaarden zijn nachtdieren die zich niet vaak overdag laten zien.
De sneeuwluipaard wordt bedreigd door de veeteelt die aanzienlijke delen van het jachtgebied van het dier inneemt, stroperij (voor de prachtige pels) en de versnippering van zijn leefgebied door mijnbouw en verstedelijking.