Hoop voor de neushoorn: opnieuw minder dieren gedood

In 2018 zijn er ruim tweehonderd minder Afrikaanse neushoorns gestorven dan het jaar ervoor. De dalende trend in de neushoornstroperij werd vorig jaar dus doorgezet. Dat is goed nieuws, maar betekent niet dat de bedreiging voor de neushoorn volledig is geweken.

Sinds 2017 is het aantal gestroopte neushoorns in dalende lijn. Uit cijfers van het ministerie van Milieu in Zuid-Afrika heeft de daling zich ook vorig jaar verdergezet met 259 minder dode neushoorns dan het jaar ervoor. In totaal zijn er echter nog altijd 769 neushoorns gedood voor hun hoorn. De bedreiging voor het dier is dus nog niet volledig geweken, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

“Het is goed nieuws dat er minder neushoorns zijn gedood in Zuid-Afrika in 2018″, zegt Jo Shaw van WWF. “Het gaat echter nog steeds niet goed met de aantallen neushoorns”.

Meer stropers gearresteerd

Afgelopen jaar zijn er 229 stropers gearresteerd. Dit zijn er 40 meer dan in 2017, maar de jacht op neushoorns is voorlopig nog niet voorbij. Het is belangrijk om het aantal levende neushoorns nog steeds goed in de gaten te houden. Ook vindt WWF het een groot probleem dat veel criminelen op borgtocht vrij komen, vooral degenen die verantwoordelijk zijn voor de handel in hoorns.

“We moeten een manier vinden om mensen die in beschermde gebieden werken en wonen te helpen om te investeren in een toekomst met dieren in het wild”, zegt Margaret Kinnaird van WWF. Zo loopt er aan de Russisch-Mongoolse grens bijvoorbeeld een programma van WWF waarbij ex-stropers worden opgeleid om tegen betaling de bedreigde sneeuwluipaard te beschermen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten