Windenergie groeit ook in Afrika en Midden-Oosten

Afrika en het Midden-Oosten hebben vorig jaar samen voor 962 megawatt aan nieuwe windmolenparken gebouwd, een derde meer dan het jaar ervoor. De sector verwacht dat die groei nog zal versnellen en de capaciteit ruim zal verdubbelen tegen 2023.

De groei van de sector in Afrika is sterk geconcentreerd in enkele landen: Egypte bouwde vorig jaar voor 380 megawatt aan windmolenparken, gevolgd door Kenia en Marokko met 310 en 120 megawatt. Namibië kreeg er 4 gigawatt aan windmolens bij.

“Na twee jaren van lagere groei haalden Afrika en het Midden-Oosten samen bijna 1 gigawatt aan nieuwe windcapaciteit, en daarmee zijn gelijkaardige niveaus bereikt als in 2015”, zegt Karin Ohlenforst, hoofd marktonderzoek bij de sectorkoepel Global Wind Energy Council (GWEC). “We verwachten dat de regio nu elk jaar meer dan 1 gigawatt aan windenergie zal toevoegen.”

Zuid-Afrika

Opvallend genoeg bouwde Zuid-Afrika, het grootste groeiland in de regio, geen nieuwe parken. Dat wil echter niet zeggen dat er geen vorderingen werden geboekt, zegt Ohlenforst. Tijdens de zomer tekende staatsbedrijf Eskom verschillende aankoopakkoorden die het gevolg zijn van eerdere veilingen. De sector verwacht dat in het eerste kwartaal van dit jaar nog een nieuwe fase van het energieprogramma gestart wordt.

“De steun van de overheden in Afrika en het Midden-Oosten is cruciaal voor de groei van windenergie, net als investeringen in het stroomnet en de infrastructuur”, zegt Ben Backwell, ceo van de GWEC.

Midden-Oosten

Opvallend is dat ook het Midden-Oosten, traditioneel sterk afhankelijk van olie, steeds nadrukkelijker naar windenergie lonkt. Jordanië en Iran waren vorig jaar de grootste groeiers, met respectievelijk 86 en 61 megawatt aan nieuwe parken.

“GWEC volgt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met argusogen”, zegt Backwell. “Vorige maand loofde Saoedi-Arabië een aanbesteding uit voor het eerste commerciële windmolenpark, met een capaciteit van 400 megawatt. Het bod, 21,30 dollar per kilowattuur, toont hoe competitief windenergie op land is.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten